“Ovaj je zločin uvreda za savremenu Hrvatsku”: Plenković na komemoraciji srpskim žrtvama u Varivodama

U Varovidama nedaleko od Knina održan je komemorativni skup za devetoro mještana srpske nacionalnosti ubijenih na današnji dan prije 25 godina, kome su prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, predsjednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

U svom govoru na komemoraciji, Pupovac je poručio da je dva mjeseca nakon Oluje ubijeno mahom starije stanovništvo u Varivodama, Gošiću i drugim mjestima.

“Duboko žalim zbog toga i izražavam saučešće za članove vaše porodice. Ovaj zločin je uvreda za savremenu Hrvatsku, jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo, on je gaženje onih ideala za koji su se borila ogromna većina branitelja među kojima su bili i Srbi, koji su časno branili Hrvatsku”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je naveo da zločin u Varivodama nije bio jedini takav.

“Ubijeni su u Gošićima, u Gruborima. Svi ti zločini počinjeni nakon operacije Oluja nikako se ne mogu opravdati. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo”, rekao je Plenković.

Poštovani pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, danas vam želim poslati poruku pomirenja kao i nade u izgradnju zajedničke budućnosti svih hrvatskih građana, nezavisno od njihovog porijekla, rekao je Plenković dodajući da to ne znači zaboraviti što se događalo u ratu prije 25 godina, “nego izvući iz toga pouke i pružiti jedni drugima ruku mira”.

On je istakao da i Srbi i Hrvati treba da imaju snage da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Na području opštine Kistanje ubijeno je 57 osoba, naveo je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i ukazao da je svim žrtvama zajedničko da su ostali u svojim kućama, svom zavičaju i u svojoj zemlji.

“Vjerovatno su ostali u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi. Bilo im je zajedničko i to da ih niko nije mogao zaštiti od onih koji su nakon rata nastavljali rat. Oni koji su im dali obećanje, nisu ih zaštitili. Velikoj većini njih zajedničko je i to da njihove ubice ili nisu tražene ili nisu procesuirane. Ako su bili procesuirani nisu bili osuđeni”, istakao je Pupovac.

On je naveo da u njemu postoji moralna svijest da su ti zločini počinjeni i prema pripadnicima hrvatskog naroda, prema kojima treba imati isti osjećaj poštovanja. Dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, govor predsjednika Vlade u Kninu, gestove predsjednika Republike, ministra branitelja Tome Medveda, razumijemo kao nacionalno odgovorno i politički hrabro, rekao je Pupovac.

Nakon komemoracije, potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević je rekao da je velika stvar današnji dolazak predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Varivode.

“Ovo je prvi put nakon 20 godina da predsjednik Vlade dolazi na komemoraciju žrtvama koje su nevino stradale. To je jak simbolični gest da i ove žrtve ovdje zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se nažalost dogodile širom Hrvatske”, rekao je Milošević.

On je komentarisao i izjavu premijera Andreja Plenkovića da Hrvati treba da priznaju da su napravili zločine, kao što i Srbi treba da priznaju da se dogodio otpor legitimno izabranoj vlasti.

“To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin”, kazao je Milošević, “da je vrijeme da nakon 25 godina posjećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vrijeme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali.”

Ubijeni uglavnom stariji, niko nije osuđen

Gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. septembra 1995. godine, ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

U Gošiću kod Kistanja 27. avgusta 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65).

Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubistava nije bilo ratnih aktivnosti. Do danas niko nije osuđen za te zločine.

Ostavite komentar: