Orban i Sijarto stigli su Beograd

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban i šef mađarske diplomatije Piter Sijarto stigli su Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ih je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Mađarske Atila Pinter.

Viktor Orban, koji će se danas sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučić, u Beograd je stigao sa sedmočlanom delegacijom u kojoj su pored šefa mađarske diplomatije i ministri pravde i ministar zadužen za kancelariju premijera.

Nakon svečanog dočeka uz gardu, Orban i njegova delegacija uputili su se ka Andrićevom vijencu, gdje će prvo biti održan tet-a-tet sastanak Vučića i Orbana, a nakon kojeg će uslijediti i plenarni sastanak delegacija dviju zemalja.

Ambasador Pinter je rekao da bi teme razgovora koje zavise od predsjednika Vučića i premijera Orbana mogle da budu evrointegracije, pravosuđe, pandemija…

Takođe, u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike planirana je ceremonija uručenja Ordena srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Piteru Sijartu.

Posjeta Beogradu uslijedila je brzo nakon što je Orban predstavio svoj prijedlog reforme Evropske unije u sedam tačaka, navodeći da Srbija treba odmah da bude primljena u članstvo.

To će biti i prilika da mu predsjednik Vučić, kako je rekao, zahvali na hrabrosti da Srbiju predstavi u pozitivnom smislu i naglasi da treba da uđemo u EU.

 

 

Ostavite komentar: