Oglasili se iz vrtića: Djeca su neprimjereno istraživala polne razlike, roditelji dižu paniku

Nakon prijave roditelja čija djeca idu u predškolsku ustanovu “Povratak prirodi” u Zemunu o tome da dvojica dječaka seksualno zlostavljaju vršnjake u vrtiću, oglasio se i sam vrtić koji je uputio poruku roditeljima, prenosi Blic.

Poruku koju su poslali prenosimo u cjelosti:

“Poštovani roditelji,

Povodom pritužbi roditelja o dešavanjima u objektu na Pregrevici obavještavamo vas sljedeće:

Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primijećeno neprimjereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila prije svega individualne razgovore sa djecom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te djece.

Stručni saradnici i vaspitači su sa djecom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su djeca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posljedice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posljedice).

Uzimajući u obzir razvojni uzrast djece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbjegavanja etiketiranja djece, i neprimjerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu djeca nisu svjesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmjerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primjerom i kroz otvoren razgovor.

Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog djelovanja i širenja panike među roditeljima.

U cilju jačanja međusobnog povjerenja, uz poštovanje privatnosti svakog djeteta i njegove porodice, molimo vas da nam se blagovremeno obratite ukoliko imate potrebu za individualnim sastankom.

Stručni tim Povratka prirodi”.

 

Ostavite komentar: