Novorođenče na respiratoru! Potresni detalji o stanju bebe koja je zaražena koronom

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu bore se da spasu život bebe koja je priključena na respirator na intenzivnoj njezi jer je ustanovljeno da ima koronu.

Beba je priključena na respirator, a njeno zdravstveno stanje još uvijek nije stabilno, potvrdila je dr Dragana Ristić, načelnica Odjeljenja za neonatologiju.

Beba je priključena na respirator odmah po prijemu u Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, gdje je zbog komplikacija izazvanih korona virusom, transportovana iz zdravstvene ustanove iz drugog grada, rekla je dr Dragana, prenose beogradski mediji. Ona je istakla da se kod novorođenčeta razvila upala pluća zbog koje je beba ubrzano disala, te da su odmah počeli sa terapijom, ali da zdravstveno stanje još uvijek nije stabilizovano.

“Dajemo sve od sebe, ali beba nije stabilna”

“I pored terapije koju dajemo zapaljenski parametri su nastavili da rastu, došlo je do citokinske oluje, koja se javlja kao posljedica infekcije korona virusom. Danonoćno smo angažovani oko bebe i pratimo njeno stanje. U ovom trenutku je nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Dajemo sve od sebe, ali beba još uvijek nije stabilnog stanja”, kaže dr Ristić.

Kod bebe se, kako dodaje, kao posljedica infekcije razvila i sekundarna plućna hipertenzija što dodatno komplikuje kliničku sliku. Dr Ristić ističe da je ovo prva beba kod koje je ustanovljena vertikalna transmisija korona virusa sa majke na dijete i da za sada ne postoje protokoli i smjernice za liječenje neonatusa. Ona objašnjava da u ovom slučaju inficiranog novorođenčeta primjenjuju svu dostupnu terapiju koju su koristili za liječenje malo starije djece.

Novorođenče ženskog pola, prema njenim riječima, rođeno je prirodnim putem bez ikakvih komplikacija, a antigenskim testom utvrđeno je da je majka bebe bila kovid pozitivna sa asimptomatskim oblikom virusa. Bebi je odmah po rođenju urađen antigenski test koji je bio pozitivan, a kasnije je te rezultate potvrdio i PCR test.

Beba je rođena u drugom gradu, a u Kragujevac je transportovana odmah po utvrđivanju infekcije, a zbog pogoršane kliničke slike beba je na Odjeljenju neonatologije priključena na mehaničku ventilaciju. Načelnica neonatologije tvrdi da su u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru do sada imali više slučajeva kovid pozitivne djece i beba, ali da je kod tek rođene bebe koja je na respiratoru, razvijena najteža klinička slika sa kojom su se sreli u dosadašnjoj praksi, prenosi Blic.

Šta je citokinska oluja

Fenomen “citokinske oluje”, pretjeranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promjenama, ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oboljenjima Covida-19, protiv koga su ljekari bespomoćni.

Pretjerana reakcija imunološkog sistema smatra se glavnim uzrokom katastrofalnog “gašenja” organa i smrti kod nekih pacijenata oboljelih od korona virusa. Citokini su proteini male molekulske mase koji deluju kao posrednici između dijelova imunološkog sistema. Izlučuju ih različite ćelije kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti.

Citokinska oluja je proces u kome naš imunološki sistem u susretu sa nepoznatim virusom reaguje pretjeranim umnožavanjem ćelija imunološkog sistema koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove ćelije ovog sistema. Groznica, umor, suvi kašalj su u četiri od pet slučajeva zaraze korona virusom SARS-CoV-2 “benigni ili umjereni” simptomi , ali može doći i do poteškoća u disanju i razvoja teškog respiratornog sindroma.

To se događa u jednom od pet ili šest slučajeva, kada je potrebna hospitalizacija, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ostavite komentar: