Nove mjere u Crnoj Gori od 1. decembra: Odloženo obavezno posjedovanje kovid potvrde

26.11.2021. | 15:14

U Crnoj Gori je odloženo obavezno posjedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu takve odluke, saopštila je ministarka zdravlja Јelena Borovinić-Bojović.

Riječ je o afirmaciji ljudskih prava i sloboda i potrebna je međuresorska saradnja, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić.

“Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba”, rekao je Marić.

On je saopštio da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mjera, poput kovid potvrda za javnu upravu.

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturnim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, nacionalna digitalna kovid potvrda bi trebalo da bude uslov za ulazak i u dječije igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

“Zabrana novogodišnjih koncerata donesena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći”, rekla je ministarka.

Ove mjere će važiti od 1. do 15. decembra.