Niko ne reaguje: Navršilo se 4.000 dana od kako Priština nije formirala ZSO

01.04.2024. | 17:27

Misija Srbije pri EU objavila je da se navršilo 4.000 dana od kada je usvojen Briselski sporazum prema kojem se Priština obavezala da formira Zajednicu srpskih opština /ZSO/.

Misija Srbije je na društvenoj mreži “Iks” navela da vlasti u Prištini na čelu sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem do danas nisu pokazale volju da uspostave vitalni okvir, a dodatno ga otežavaju nametanjem albanskih gradonačelnika i odbornika u srpskim opštinama.

Predstavnici institucija u Beogradu upozoravaju da Priština za ovakvo ponašanje ne samo da nije kažnjena, već je i nagrađena, prenio je RTS.

Misija podsjeća da je Priština potpisala i ratifikovala Sporazum, ali da to nije spriječilo takozvano Kosovo da dostigne nekoliko prekretnica uz podršku međunarodne zajednice, uključujući izdavanje viza sa EU, preporuku za pridruživanje Savjetu Evrope i unapređenje statusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a.

“S tim u vezi, krajnje je vreme da međunarodni partneri zadrže Kurtija odgovornim i kritički se angažuju sa evidentnim nedostatkom volje da se sprovedu prethodno dogovoreni aranžmani i omogucći stabilno i mirno postojanje Srba”, navodi se u objavi.

Ranije danas direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković podsjetio je da je Priština prije 4.000 dana preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, a da je Beograd dobio čvrste međunarodne garancije da će to biti učinjeno.