Les ocijenio: Kurti je nervozan, London neće slati dodatne trupe na Kosmet

22.03.2024. | 08:54

Profesor Centra za geopolitiku pri Univerzitetu Kembridž Timoti Les izjavio je da Velika Britanija ne može sebi da priušti da pošalje još trupa na Kosovo i Metohiju što je od Londona zatražio premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, te je umjesto toga povukla 200 svojih vojnika koje je rasporedila prošle jeseni.

Les je ocijenio da molba Kurtija pokazuje njegovu nervozu jer misli da se Srbija sprema da u jednom trenutku silom zauzme sjever Kosmeta.

“Ova molba dolazi u kontekstu promjene spoljnog okruženja u kojem politika trenutno ne ide Kosovu na ruku”, rekao je Les.

On je naglasio da je Vlada u Prištini pretjerala sa zabranom upotrebe dinara u svakodnevnim transakcijama i suočava se sa međunarodnom reakcijom koja je ohrabrila Srbiju i povećala osjećaj nervoze Kurtija, iako iz domaćih političkih razloga ne može da odustane od pitanja dinara.

“Male su šanse da će London odgovoriti na Kurtijev zahtjev. Britanska vojska nema dovoljno osoblja u trenutku kada globalne tenzije rastu, a trupe će možda biti potrebne negdje drugdje”, rekao je Les za “Blic”.

Kurti je pozvao juče Veliku Britaniju da pošalje dodatne trupe na Kosovo i Metohiju kako bi, kako je rekao, spriječila rat na Zapadnom Balkanu koji, prema njegovim tvrdnjama sprema Srbija.