Korona žestoko pogodila Sloveniju: Vlada odredila kriterijume za ublažavanje mjera

Slovenačka vlada odredila je danas kriterijume po kojima će se postupno “otvarati” pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet nedjelja, a koje još nisu dale željeni rezultat.

Objašnjeno je da se radi o svojevrsnom “semaforu” koji ublažavanje mjera vezuje za prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjoj nedjelji i uz broj oboljelih od kovida-19.

Prema semaforu koji razvoj drugog talasa epidemije dijeli na “faze”, do prvog popuštanja mjera može doći u tzv. crvenoj fazi, kad nedjeljni prosjek dnevno potvrđenih zaraza korona virusom padne ispod 1.350, a broj hospitalizovanih bolesnika na manje od 1.200, prenosi Hina.

U toj fazi će, prema planu vlade koji je na Tviteru objavio premijer Janez Janša, ponovo biti otvoreni muzeji, knjižare, galerije, frizerski i kozmetički saloni, a u ograničenom obimu i javni saobraćaj.

Trenutno, u Sloveniji je nedjeljni prosjek u jednom danu 1.461 novozaraženih, a u bolnicama 1.289 oboljelih, naveo je Janša i dodao da je Slovenija trenutno u tzv. “crnoj” fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mjera i restrikcija.

Prema pisanju slovenačkih medija u vladi i među epidemiolozima bilo je prethodnih dana bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će iduće nedjelje ponovo biti otvorene škole i završeno sa online nastavom, međutim do toga sada neće doći.

Za sada nije jasno šta će biti sa mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravljalo.

Ostavite komentar: