Korona utjerala “strah u kosti”: Pojedini roditelji ne želi da šalju djecu u škole

Grupa roditelja u Hrvatskoj od nadležnih državnih vlasti traži da njihova djeca ne moraju da fizički prisustvuju nastavi u pogoršanim uslovima epidemije, odnosno da se roditeljima omogući da odluče o tome hoće li njihova djeca odlaziti na nastavu ili ne.

Iz Ministarstva su im poručili da dobrovoljnost neće biti kriterijum.

“Ministarstvo nauke i obrazovanja inzistiraće da se od 7. septembra nastava u školama normalno odvija, osim ako do naredne sedmice rašt prisutnosti korona virusa ne bude toliko velik, da se takva načelna odluka dovede u pitanje”, poručili su iz resornog ministarstva.

Međutim, kako piše riječki Novi list, 180 novozaraženih juče u Hrvatskoj ne idu na ruku Ministarstvu. Roditelji, koji ne žele da im djeca u takvim uslovima pohađaju nastavu, organizovali su se na Facebooku kao grupa “Sigurnost prije svega, mogućnost izbora onlajn nastave 2020/21”.

Oni praktično dnevno na Ministarstvo vrše pritisak da im se omogući da sami odluče da li će djecu pustiti u školu ili će nastavu pratiti onlajn od svojih kuća.

Grupa na društvenim mrežama je osnovana, kako je pojašnjeno, jer dio roditelja ne želi da o bezbjednosti i zdravlju njihove djece odlučuje neko drugi.

“Smatramo da spašavanje naše ekonomske situacije ne smije biti prioritet nad zdravljem naše djece i članova njihovih porodica”, objasnili su roditelji u opisu grupe. Grupa je osnovana 8. avgusta i već ima gotovo hiljadu članova.

Ostavite komentar: