Kon jasan: Svjesno bojkotovanje mjera protiv korone ne može proći bez posljedica

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizovala na niskom nivou.

Međutim, on dodaje da je u Beogradu u četvrtak i petak jasno uočeno ponovno povećanje broja pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante.

“Na sreću, kod njih se ne pronalazi kovid, ali to pokazuje da polako počinju da se pojačavaju akutne respiratorne infekcije, kojih ćemo u narednom periodu imati i to će otežati rad medicinskim službama”, naveo je Kon za RTS.

Zato, kako kaže, insistira da je situacija nesigurna i da je neophodno strogo voditi računa da se ne pogorša i ostane na prihvatljivom niovu.

“Ako uspijemo da dočekamo oktobar bez povećanja, da ostane ovako, prihvatljivo nisko, onda smo već u novoj sezoni, sezoni vakcinacije protiv gripa, za koju treba da se pripremimo”, naveo je Kon.

Kon je istakao da se u dobrom dijelu Srbije epidemiološke mjere uopšte ne poštuju, navodeći da je riječ o ljudima koji su na odmoru, koji uopšte ne nose maske i borave u velikom broju na određenim prostorima.

“To je nešto što ne može da ostane bez posljedica”, poručuje Kon.

Do povećanja broja zaraženih može doći i zbog povratka građana iz inostranstva, naveo je on.

Kako dodaje, ulazimo i u period respiratornih infekcija, koje uobičajeno kreću od škola, a u ovom slučaju moguće je da krenu i iz radnih kolektetiva.

Kon ističe i da su prevozna sredstva nedopustiva mjesta širenja virusa, ističući da ne treba blagonaklono gledati na nekoga ko ne nosi masku u prevozu.

“To je jasan, svjestan bojkot mjera”, istakao je Kon.

Kaže da se za sada ne može povezivati skok oboljelih sa početkom školske godine, jer je urađeno sve da u školama ne dođe do prenosa.

Škole se neće zatvarati, jedino u slučaju da dođe do masovnog zaražavanja u opštoj populaciji.

On je istakao da je činjenica da djeca od 15 do 19 godina najviše obolijevaju, ali da nema teških slučajeva, što stvara privid da je kovid lako oboljenje.

Ostavite komentar: