Komšinici pokrala orahe prije četiri godine – sud je poslao u zatvor na šest mjeseci

Žena (55) iz Novog Virja pored Đurđevca, zbog oraha koje je ukrala svojoj komšinici prije četiri godine, mora na pola godine u zatvor.

Tako je presudio Opštinski sud u Koprivnici, presuda je postala pravosnažna, a Županijski sud u Bjelovaru ovih ju je dana potvrdio, prenosi Index.hr.

Kako otkriva presuda Opštinskog suda u Koprivnici, 55-godišnjakinja je tokom septembra i oktobru 2017. godine krala orahe ispod su komšinicinog stabla pa je otišla i do njezine ljetne kuhinje, popela se na tavan jer je očito vrlo dobro znala gdje se nalaze orasi na sušenju, i uzela sve što je pronašla. Kako navodi pokradena komšinica čiji je odštetni zahtjev usvojen, ukupno joj je nestalo oraha novčane protuvrijednosti od 3.600 kuna (oko 930 KM). Krađa orasa otkrivena je 24. novembra 2017. godine, a policijski službenici su kradljivicu otkrili i krivično prijavili 28. decembra iste godine kada su je priveli u stanicu.

Morala nadoknaditi štetu

Tada su je tužioci i ispitali i videodokumentovali njen iskaz, prenosi Index.hr.

Presudom opštinskog suda Krešimira Pavlovića 55-godišnjakinja je prvobitno osuđena uslovno na šest mjeseci uz rok od godinu, s tim da u roku od pola godine mora ženi kojoj je pokrala orahe nadoknaditi štetu koju je učinila. Istom presudom bila je obavezna uplatiti i 300 kuna sudskih troškova (oko 75 KM).

“Izrečena uslovna osuda okrivljenici koja je uslovljena ispunjenjem posebne obveze u vidu popravljanja štete počinjene krivičnim djelom po ocjeni ovog suda primjerena je težini počinjenog krivičnog djela te društvenoj opasnosti istog imajući u vidu okolnosti pod kojima je krivično djelo počinjeno i dosadašnju krivičnu neosuđivanost okrivljenice”, zaključio je sudac Pavlović kada je 55-godišnjakinji izrekao uslovnu osudu, prenosi Index.hr.

Kako žena nakon svih mogućih rokova koji su joj pruženi nije nadoknadila štetu, izvanraspravno vijeće istog opštinskog suda pokrenulo je postupak za opoziv uslovne osude. Čak da je i u tom dijelu postupka podmirila štetu koju je neosporno skrivila, 55-godišnjakinja bi izbjegla zatvor, no to nije učinila, zbog čega joj je Opštinski sud prema zakonu morao ukinuti uslovnu presudu. Osuđenica nije pristupila na takozvana izvidna ročišta kojima je bio cilj utvrditi okolnosti prije nego što je zaista pošalju u zatvor.

Nije postupila po presudi, sud je poslao u zatvor

Zatim je u februaru 2019. godine na sudu kazala kako radi u pekari i obećala da će do kraja istog mjeseca podmiriti štetu. Kazala je da zarađuje 2.700 kuna i da će posuditi ostatak novca i vratiti pokradenoj ženi samo da ne ide u zatvor. Sudija joj je povjerovao, no sazvao je još jedno ročište početkom marta kada se sudu javila njena kćerka i rekla da joj se majka nalazi na bolničkom liječenju.

Tražili su sa suda potvrdu od bolnice u kojoj je kćerka rekla da joj se majka nalazi, no iz bolnice su kazali kako nemaju nikakve podatke o zbrinjavanju osuđene žene u toj ustanovi.

Sud je utvrdio kako je osuđena žena zaposlena i da je mogla svojim privređivanjem cijelo to vrijeme ispuniti presudom joj zadanu novčanu obvezu.  Osim toga, osuđena Vesna nije se javila ni na Županijski sud u Bjelovaru 23. februara ove godine kada joj je bilo određeno ročište zbog upućivanja na izdržavanje kazne.

Svoj dolazak nije opravdala pa je sud od policije zatražio njezino prisilno dovođenje. Na kraju su je 16. marta priveli policijski službenici PU virovitičko-podravske. Zbog toga što su je policijski službenici morali prisilno dovesti na sud, presuđeno je kako mora platiti i 1.700 kuna troškova (oko 440 KM).

Ostavite komentar: