Komšinici kupio vibrator s porukom da se zabavi sa prijateljicama: Ona ga tužila, a ovo je epilog

11.04.2024. | 15:13

Taksista (64) iz Zagreba završio je na sudu zbog uznemiravanja komšinice (47).

Opšti krivični sud u Zagrebu presudio je da je kriv. Počinio je krivično djelo protiv lične slobode nametljivim ponašanjem. On je, kako piše u presudi, u razdoblju od februara 2020. do februara 2021., odlazio kod komšinice u stan u Zagrebu. I to dok je bila sama, iako ga je upozoravala da ne dolazi bez najave.

Uznemiravao ju je na način da je prvo sredinom februara 2020. znajući da joj jerođendan – došao joj sa cvijećem i poklonom u kesi, a kada je otvorila poklon i vidjela vibrator i kockice za se*s rekao joj da može time večeras da se igra sa prijateljicama kada joj dođu na rođendan. Komšinica je revoltirana takvim ponašanjem te poklone bacila u smeće, nakon čega je došao i drugi dan bez kucanja. Rekao joj je: ‘Sinoć ste brzo završile u pola dva, niste dugo pevale. Ja sam vas slušao i posmatrao’, nakon čega mu je opet rekla da joj više ne dolazi u stan i ne uznemirava na šta se oglušio i nastavio da joj i dalje neprimetno donosi poklone koje je ostavljao ispred vrata stana. Rekla mu je da će ga prijaviti policiji, a on njoj: ‘Šta meni murija može, samo probaj!”

Rekao joj je i da će joj zagorčati život te ju nakon toga učestalo nazivao sa skrivenih brojeva, uhodio ju po raznim prodavnicama i mjestima na području Španskog, piše u presudi.

“Ponašanjem je kod komšinice izazvao nelagodu i strah i uznemirenost za život i bezbednost i bezbednost njoj bliskih osoba” zaključili su na sudu. Osudili su ga na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Primjenjuje se uslovna osuda te se izrečena kazna neće izvršiti ako optuženik u roku od četiri godine ne počini novo krivično djelo. Izrečena mu je i zabrana prilaska komšinici u trajanju od tri godine, prenosi 24 sata.

Optuženi je u svojoj odbrani na kraju dokaznog postupka naveo, između ostalog, da je nekad živio u blizini oštećenice te su tokom tri godine bili u dobrim prijateljskim odnosima i to tako da su se članovi njihovih porodice međusobno družili. Potom su započeli ljubavnu vezu koja je trajala jednu godinu, a koju je oštećenica prekinula krajem januara 2020. s čime se on saglasio.

“Iz odbrane optuženog proizlazi da isti osporava uhođenje, praćenje i motrenje oštećene, dok potvrđuje da joj je u februaru 2020. doneo rođendanski poklon” zaključili su na sudu. Sud je optuženika obavezao da naknadi troškove krivičnog postupka, paušalni iznos od 300 evra.