Janša odbio da se u parlamentu izvini za objavu o Srebrenici

Na sjednici Parlamenta je rekao da smatra da Slovenija u ratu nije pomogla Bošnjacima da bi bilo pet puta više žrtava i da rade na tome da se izmijeni rezolucija Ujedinjenih nacija, piše ljubljanski Dnevnik.

Pošto je izostalo traženo izvinjenje, opozicioni poslanici su napustili sjednicu.

Marko Koprivc iz SD-a objasnio je da su napustili sjednicu u znak protesta jer su smatrali nedostojnim učestvovati na sjednici na kojoj se premijer Janez Janša nije želio izviniti za uvredljivi tvit.

“Pokolji poslije Drugog svjetskog rata nisu povezani sa srebreničkim genocidom, a treba osuditi i jedno i drugo, ali se ne smiju miješati. Genocid nema apsolutno nikakve veze s komunizmom”, rekao je Koprivc, piše Dnevnik.

Premijer Janša je u subotu godišnjicu stradanja Bošnjacima u Srebrenici popratio tvitom u kojem je, uz ostalo, napisao da se taj masakr ne bi dogodio da su Ujedinjene nacije osudile komunistički genocid na isti način kao i holokaust. To je pokrenulo talas reakcija.

“U Srebrenici ne bi bilo masakra da su Ujedinjene nacije osudile komunistički genocid na isti način kao holokaust. Kako se to nije dogodilo, doktrina Jugoslavenske narodne armije da neprijatelj mora biti fizički uništen ponovo je zaživjela pri raspadu Jugoslavije”, napisao je Janša.

Janša šokirao mnoge objavom o Srebrenici

Ostavite komentar: