Janša šokirao mnoge objavom o Srebrenici

Slovenački premijer Janez Janša objavom na svom tviter profilu povodom 25 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici šokirao je mnoge u Sloveniji. Po večerašnjim reakcijama na društvenim mrežama sve više osuda dolazi i iz Sarajeva.

Janša je napisao sljedeće:

“Masakr u Srebrenici ne bi se dogodio da je teritorija bivše Jugoslavije nakon raspada očišćena od komunističke ideologije, a osuđeni poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje.”

Na objavu Janeza Janše posebno u oči upada reakcija evropske parlamentarke iz Slovenije Tanje Fajon koja je na tviteru samo kratko napisala” besramno”.

Mnogo je sličnih reakcija u Sloveniji u stilu “podlo i dno dna”, a ima i onih koji Janši na tviteru poručuju da Srebrenica nema veze sa komunizmom. Neki ga i podsjećaju na stradanja Srba, genocid počinjen u NDH i maskar jedinica Nasera Orića.

Očigledno su brojni komentari uticali da se slovenački premijer i večeras oglasi na tviteru sa novom objavom. Po svemu sudeći htio je da pojasni danas napisano pa je istakao sljedeće :

“Srebrenice 1995.godine ne bi bilo da je UN osudio komunistički genocid na isti način kao što je holokaust. Jer ovdje je, uprkos većem broju ubijenih, ponovo oživjela prilikom raspada Jugoslavije doktrina JNA da se neprijatelj mora fizički uništiti.”

Sarajevsko “Oslobođenje” večeras piše da “dok cijeli svijet govori o genocidu u Srebrenici, ovaj političar skreće pažnju javnosti na nešto drugo, iskazujući poruke koje se mogu protumačiti kao fašističke.

Da li Janša na ovaj način pokušava da amnestira zločince koji su počinili jedan od najvećih genocida na ovim prostorima?”, pita novinar portala “Oslobođenje”.

Ozbiljnije reakcije srpskih političara i javnosti na ocjene premijera Slovenije su izostale, bar danas.

 

Ostavite komentar: