Izrazio žaljenje! U lovu na divlje svinje ubio školskog druga – ovo je njegova kazna

17.04.2024. | 21:01

Viši sud u Nišu preinačio je presudu Osnovnog suda i lovca Miroslava Čolakovića (55) osudio na jednu godinu i 10 mjeseci zatvora jer je 16. avgusta 2020. godine u toku lova na divlje svinje hicima iz lovačke puške iz nehata usmrtio lovca Predraga Milojkovića (53) iz Donjeg Dušnika.

On je prvostepenom presudom bio osuđen na dvije i po godine zatvora, ali je Viši sud u Nišu, u postupku razmatranja žalbe, preinačio presudu. Prvostepena presuda je preinačena samo u dijelu odluke o visini kazne dok je u ostalom dijelu potvrđena.

– Presudom Višeg suda u Nišu od 14.februara 2024. godine, djelimičnim usvajanjem žalbe, preinačena je prvostepena presuda u dijelu odluke o kazni, tako što je okrivljeni M.Č. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 10 mjeseci. U preostalom dijelu, prvostepena presuda je potvrđena – potvrdila je za Blic portparol Višeg suda u Nišu Emilija Stošić.

Iskrvario na putu do ambulante

Kako je Blic pisao, tragični događaj se odigrao 16.avgusta 2020. godine oko 11 časova u ataru sela Kaletinac u opštini Gadžin Han. Predrag je hicem iz lovačke puške bio pogođen u desnu butinu ali je iskrvario na putu do ambulante Donjem Dušniku koja je udaljena oko 10 kilometara. Prema navodima optužnog prijedloga, Miroslav se nalazio na mjestu zvanom “Česta vrela”, kada je na radio-stanici čuo da drugi lovci teraju divlje svinje u njegovom pravcu.

– Čuo je zvuk i okrenuo se na lijevo i otkočio lovačku pušku “bokericu” kalibra 12 milimetara i usmjerio je ka mjestu odakle je dolazio zvuk. Držeći prst na okidaču krenuo je par koraka unaprijed i u momentu kada se okliznuo, povukao je okidač i istovremeno ispalio dva projektila u pravcu sada pokojnog Predraga koji se nalazio u žbunju, nanijevši mu prostrijelne rane desne butine koje predstavljaju tešku tjelesnu povredu opasnu po život usljed koje je, zbog masivnog iskrvarenja, nastupila smrt – navodilo se u optužnom prijedlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu.

Zaprijećeno pet godina

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Nišu Čolaković je proglašen krivim da je počinio krivično djelo ubistvo iz nehata za koje je zaprijećeno maksimalno pet godina zatvora. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je u završnoj riječi da se lovac kazni sa četiri godine i šest mjeseci zatvora dok je odbrana zahtjevala oslobađajuću presudu navodeći da je Milojković svojim postupanjem doprinio da dođe do nesrećnog slučaja.

Prst na obaraču

Zamjenik osnovnog javnog tužioca Mihajlo Aksić istakao je na suđenju u Osnovnom sudu u Nišu da je dokazano da je Čolaković počinio krivično djelo za koje se tereti te da je iskazao “nesmotrenost i nepažnju” jer se – iako se nalazio u lovu sa drugim osobama – kretao sa otkočenom puškom i sa prstom na obaraču, što je ponašanje koje je “zabranjeno, opasno i može imati teške posljedice”. Aksić je u završnom obraćanju sudu apostrofirao i da optuženi Čolaković kobnog dana nije koristio municiju koja je dozvoljena u lovu na divlje svinje, jer da jeste, možda bi se izbjegao tragičan epilog događaja.

Odbrana tražila slobodu

Branilac optuženog Čolakovića, advokat Aleksandar Kuljak, u završnoj riječi pred Osnovnim sudom u Nišu rekao je da je u pitanju nesrećni slučaj I da nije utvrđen nijedan dokaz koji bi potvrdio sumnju je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. On je u završnom obraćanju sudu zatražio oslobađajuću presudu jer Milojović nije imao fluorescentni prsluk, a nalazio se u gustom šipražju i nije imao dozvolu za lov za lokaciju na kojoj se nalazio.

Izrazio žaljenje

Okrivljeni Čolaković, koji je sa nastradalim Milojkovićem sjedio u istoj klupi u osnovnoj školi, rekao je u završnoj riječi pred Osnovnim sudom u Nišu da mu je žao zbog svega što se desilo, da nije znao da se Predrag nalazi na mjestu na kojem je ustreljen te da je dobio “šećernu bolest” zbog svega što je uslijedilo. On je rekao i da je tragični događaj promijenio živote i njegove i porodice Milojkovića i da bi sve učinio da može da vrati vrijeme. Prvostepena presuda Osnovnog suda u Nišu, previđala je i da Čolakoviću bude oduzeta i puška kojom je krivično djelo počinjeno.