I Zvicer na spisku: Podignuta optužnica za trgovinu drogom protiv 13 osoba

05.04.2024. | 14:34

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore predalo je Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv 13 osoba osumnjičenih, između ostalog, za stvaranje kriminalne organizacije, trgovinu skoro 5,2 tone kokaina i pranje novca.

Crnogorski mediji prenose da su među optuženima vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i da je ovo nova optužnica protiv njega.

Tužilaštvo tereti tri lica za stvaranje kriminalne organizacije, jedno i za pranje novca, a ostale za trogivnu drogom.

Portparol Specijalnog državno tužilaštva Vukas Radonjić saopštio je da su krivična djela izvršena od novembra 2019. do marta 2021. godine u Južnoj Americi i pojedinim državama Zapadne Evrope i u Crnoj Gori.

“Predmet optužnice su djela neovlašćenog prenosa kokaina iz Južne Amerike u Evropu radi prodaje u ukupnoj količini od 5.160 kilograma, ali i prenos novca dobijenog od prodaje droge iz Holandije u Crnu Goru, kako bi se prikrilo njegovo porijeklo u iznosu od 1,375 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv 21 osobe za stvaranje kriminalne organizacije, trgovovinu oko 4,3 tone kokaina i pranje novca.

U optužnici je predloženo da bude produžen pritvor za osobe, da se petorici optuženih, koji su u bjekstvu i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.