Hrvatska reagovala na Orbanovu izjavu: Mađarski ambasador pozvan na razgovor

Mađarski ambasador u Hrvatskoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova zbog izjave premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj “oduzeto more”, saopštio je MVEP u utorak.

Mađarski premijer prošle sedmice je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more”, očigledno se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekad bili u sastavu Ugarske.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade”, saopštio je MVEP. “Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama”.

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je evropskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku juče posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o evropskim finansijskim sredstvima.

“Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost dovesti naftne tankere”, rekao je Orban prošle sedmice, kako ga prenosi Politico. “Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke”, dodao je.

MVEP ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose.

Zbog te je izjave mađarski ambasador u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je am,basador zatražio objašnjenje u Budimpešti, kazali su na Zrinjevcu.

Ostavite komentar: