Hrvatska pooštrila mjere: Zatvaraju se kafići, zabranjene svadbe i svi javni događaji

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas nove mjere za suzbijanje širenja korona virusa, kojima je, između ostalog, predviđeno obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, zabrana svadbi, kao i onlajn nastava na fakultetima.

Novim mjerama, koje će stupiti na snagu u subotu 28. novembra i trajaće do 21. decembra, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja sa više od 20 osoba na jednom mjestu, a na privatnim može biti najviše 10.

Što se tiče srednjih škola, Plenković je rekao da je inicijativa za eventuali prelazak za onlajn nastavu na direktorima i osnivačima škola, odnosno organima lokalne i područne samouprave.

Osim toga, predviđeno je obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar, javna događanja te okupljanja svih vrsta mogu trajati do 22 časa, a na sahranama može biti do 25 osoba.

Poslovaci moraju zabraniti dolazak na posao radnicima sa simptomima, moraju smanjiti fizički kontakt među njima, a kada je moguće da uvedu rad od kuće, klizno radno vrijeme, te rada u smjenama ili grupama.

Javni prevoz se ograničava na 40 odsto popunjenosti kapaciteta, dok u trgovinama i trgovačkim centrima mora biti istaknuti broj osoba koje mogu da borave unutra.

Rad trgovina i pekara se ograničava do 22 časa, zabranjena je prodaja alkohola od 22 do šest časova, obustavlja se rad kazina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, kao i održavanje sajmova i drugih privrednih i turističkih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad teretana i fitnes centara, kao i sportska takmičenja i treninzi, osim za sportiste prve, druge i treće kategorije, kojima će takmičenja i treninzi biti bez publike.

Misama može da prisustvuje 25 vjernika, a preporuka je da se, kada je to moguće, prenose putem televizije i radija i na drugi način.

Restoranima, kafanama, pivnicama, bifeima, konobama, barovima dopuštena je priprema i dostava hrane u radno vrijeme, a hoteli i kampovi smiju usluživati goste koji kod njih koriste uslugu smještaja.

Plenković je rekao da će mjere biti na snazi najmanje do 21. decembra i da će, ukoliko se do tada dnevni broj zaraženih dovoljno smanji, neke od njih biti ukinute ili suspendovane.

“U protivnom ove će mjere ostati i dalje na snazi. Niko to od nas ne želi i lična odgovornost je najvažnija. Cilj je održati i osigurati održivost zdravstvenog sistema gdje svi ulažu nadljudske napore da izliječe oboljele i spase svaki ljudski život”, zaključio je Plenković.Ostavite komentar: