Hrvatska na nogama zbog korone i Novaka

Nagli skok zaraženih koronavirusom bilježi se u Hrvatskoj, a kao nova žarišta nadležni ističu Đakovo. U Zadru, gdje je prekinut Adria Tour poslije priznanja bugarskog tenisera Grigora Dimitrova da je pozivitivan na kovid 19, danas nema novooboljelih.

Lavina kritika na račun Novaka Đokovića se ne smanjuje, a hrvatski mediji naročito prenose reakcije iz inostranstva, gdje pojedini najboljeg tenisera svijeta nazivaju šarlatanom.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 30 novozaraženih koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih od kovida 19 – 2.366, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Kao novo je žarište navodi se samostan u Đakovu gdje je zaraženo 10 časnih sestara.

Lokalni zvaničnici su potvrdili da je od 12 testiranih časnih sestara, njih 10 pozitivno. U samostanu je oko 180 sestara i sve su u samoizolaciji.

Pretpostavlja se da u virus donijele časne sestre s KiM koje su došle na duhovnu obnovu.

U samostanu se trajno nalazi 150 sestara, od kojih su 30 gošće na duhovnoj obnovi, dvije s Kosova. Međutim, ne može se još utvrditi jesu li one bile taj nulti pacijent, navodi HRT.

U Osječko-baranjskoj županiji kojoj pripada i Đakovo ima 12 novoinficiranih koliko ih je i u gradu Zagrebu.

Kako navode nadležni, jedna novoobolela osoba je iz Istarske županije i jedna iz Brodsko-posavske, dvije su iz Dubrovačko-neretvanske županije i još dvije iz Zagrebačke.

Stotine prijava epidemiolozima u Zadru

HRT prenosi i saopštenje Štaba civilne zaštite Zadarske županije u kome se ističe da su se “stotine zabrinutih građana” obratile epidemiolozima poslije slučajeva zaraze na Adria touru.

“Ukupno su zaražene četiri osobe. Dobra je vijest što danas bar još uvijek nema zaraženih, loša je vijest da se među zaraženima nalazi petogodišnje dijete”, rekao je u uključenju novinar HRT-a iz Zadra.

Svih 28 danas testiranih uzoraka negativno je na koronavirus, a na zadarskom je području u samoizolaciji 98 osoba, naveo je Štab.

Osim Dimitrova, na koronavirus su pozitivni i hrvatski teniser Borna Ćorić i treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova. Ukazuje se da je Novak Đoković iz Beograda potvrdio da je i on zaražen kovidom 19.

Lavina kritika na račun Đokovića se ne smanjuje, a hrvatski mediji naročito se prenose reakcije iz inostranstva, gdje pojedini Novaka nazivaju šarlatanom.

Najoštriju ocjenu koju prenosi portal Indeks je ona koju je na Tviteru iskazao britanski novinar Čarls Vots nazvavši Novaka “kandidatom za nagradu idiota 2020”.

Jutarnji list prenosi tekst njemačkog Rajniše posta sa naslovom “Zašto Đoković nije šampion”.

I pored podsjećanja na velike titule koje je osvojio, njemački list zaključuje da “Đoković nikada neće biti veliki šampion, jer za to nisu važna dijela na terenu, već u stvarnom životu. A na tom polju ovih dana ostavlja bijedan utisak”.

Ponovo izolacija ko pređe granicu sa Srbijom?

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović najavio je novi režim koji će se sprovoditi na granicama s BiH i Srbijom u šta spada i mogućnost je da se ponovno uvede obavezna samoizolacija od 14 dana.

Poslije pritiska javnosti i medija da premijer Hrvatske Andrej Plenković zbog kratkog susreta sa Đokovićem treba da ide u samoizolaciju, iz vlade u Zagrebu su poručili da ta mjera nije potrebna istakavši da se ne radi o bliskom kontaktu, iako je, ističe portal Indeks, Plenković dodirivao Đokovića.

Plenković je naglasio da su poslije objave rezultata Đokovićevog testiranja, vlada tražila mišljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i da su dobila informaciju da samoizolacija nije potrebna.

Naglašava se da je Plenković testiran i da je nalaz negativan.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: