Govor o Jasenovcu: Poslušajte šta je Tito 1961. godine rekao o ustaškom logoru VIDEO

Mnogi rekacionari na Zapadu otvoreno govore da ne vole našu zemlju, štaviše mnogi je i mrze, ali mi to razumijemo – rekao je Josip Broz Tito kao predsjednik SFR Jugoslavije u nevjerovatnom govoru održanom 1961. u tadašnjem Titovom Užicu (Užice, Srbija).

Tito u tom govoru u kojem se obraća Amerikancima i njihovim diplomatama o ustašama govori kao o “Pavelićevim koljačima” i “ustaškim krvnicima koji su pobili na stotine hiljada Srba i hrvatskih rodoljuba”.

Govor se ovih dana dijeli na mrežama poslije emitovanja filma “Dara iz Jasenovca” uz koju su u subotu uveče plakali milioni.

Tito je ovaj gorljivi govor održao na proslavi 20-godišnjice ustanka.

“Mi znamo da ima dosta ljudi u svijetu koji ne vole našu zemlju. Mnogi rekacionari na Zapadu otvoreno govore da ne vole našu zemlju, štaviše mnogi je i mrze, ali mi to razumijemo. Oni gledajući na našu zemlju polaze iz svojih ličnih, klasnih interesa, a kada se radi o takvom jednom drastičnom slučaju kao što je priprema održavanja neke ustaške svečanosti u Americi i njeno povezivanje sa danom uspomene na američke žrtve u Drugom svjetskom ratu onda se tu ne radi samo o interesima pojedinaca koji iza toga stoje. Ima li veće ironije od izjednačavanja ustaša sa palim američkim vojnicima protiv kojih su se Pavelićevi borili u prošlom ratu?

Zar se mogu onih 150.000 ustaša koji su poginuli u borbi protiv naše Narodnooslobodilačke vojske, koja je u Drugom svjetskom ratu bila saveznik Amerikanaca izjednačiti sa palim američkim vojnicima, sa onim istim avijatičarima koje su ustaše hvatale i ubijale, kada su bili prisiljeni da se spuste na teritoriju koju su ustaše kontrolisale? Zar američki narod može da dozvoli da na dan kada on proslavlja uspomenu na svoje pale sinove, tu uspomenu skrnave ustaške izbjeglice istovremenim pomenom svojoj paloj ustaškoj sabraći?

Mi ne možemo vjerovati da su američki građani, narod koji je izgubio svoje sinove u borbi protiv fašističkih viteških armija, u čije redove spadaju i Pavelićevi koljači, mogu složiti da se na taj način i uopšte u njihovoj sredini odaje počast ustaškim krvnicima koji su pobili na stotine hiljada Srba i hrvatskih rodoljuba. Gospodin, član Kongresa koji se zalaže za tu ustašku proslavu, bolje bi bilo da dođe ovdje kod nas i da obiđe samo jedno mjesto na kome je bio ustaški logor smrti, recimo Jasenovac i da neposredno od tamošnjeg naroda vidi i čuje šta su ustaše radile u vrijeme rata u ovoj našoj zemlji”, zaključio je Tito.

Ostavite komentar: