Epilog horora u stanu! Tijela pronađena u fazi raspadanja pripadaju majci i sinu

Pravi horor prizor zatekli su ljekari Hitne pomoći u ponedjeljak, oko 15 sati, kada su otišli na intervenciju u beogradsko naselje Braća Jerković. Dva tijela u fazi raspadanja nalazila su se u jednom stanu.

Jedno je ležalo na krevetu, a drugo na podu pored.

“Zatečena su dva beživotna N.N. lica, muškarac i žena. Njihova tijela prebačena su na Instiut za sudsku medicinu”, potvrđeno je “Telegrafu” iz MUP-a. Iako još nije zvanično potvrđeno, svi navodi govore o tome da zatečena tela pripadaju ženi (87) i njenom sinu (50). Muškarac je, navodno, imao fizički hendikep i autizam, te nije bio sposoban da se stara sam o sebi.

“Prije nedjelju dana smo je vidjeli posljednji put, a juče je njegovatelj došao da ih obiđe, ali mu nisu otvarali, pa je pozvao policiju. Jadni ljudi”, ispričale su tada komšije.

Komšije su objasnile i da navodno nisu vidjele da im je bilo ko od rođaka ili prijatelja dolazio. Oni dodaju da ih je nesnosan smrad uznemirio, ali da su tek juče shvatili o čemu je riječ.

Nakon ove porodične tragedije nameće se pitanje – zbog čega je ovo moralo da se desi i koji element u društvu je “zakazao”?

Potrebno je alarmirati nadležne

Kako su za “Telegraf.rs” potvrdili iz Centra za socijalni rad, s obzirom da ne postoji zvanična informacija o identitetu preminulih, oni nisu bili upisani u njihovu evidenciju.

“Gradski centar nije imao prijava da je navedenim licima potrebna pomoć i podrška organa starateljstva, što znači da nijedno od navedenih lica nije bilo obuhvaćeno starateljskom zaštitom u nadležnom centru za socijalni rad”, naveli su. U slučajevima kada se neko lice nalazi po starateljskom zaštitom, tj. kada mu je odlukom organa starateljstva određen staratelj, obaveza centra za socijalni rad je da prati rad staratelja i potrebe štićenika.

“Staratelj ima obavezu da obavještava centar o svim promjenama koje su od značaja za zaštitu štićenika i formiranje dalje zaštite, samim tim ukoliko staratelj nije više u mogućnosti da obavlja starateljsku dužnost određuje se drugo lice. Za staratelja se postavlja lice koje ima lična svojstva i sposobnosti potrebne za obavljanje dužnosti staratelja, a pristalo je da bude staratelj. Za staratelja se prvenstveno postavljaju supružnik, neko od srodnika, osim ako interes štićenika ne nalaže drugačije”, navode.

Ukoliko takvih nema, za staratelja se određuje stručnjak organa starateljstva.

“U situacijama kao što je ova, kada lice nije bilo pod formalnom starateljskom zaštitom, da bi centar preduzeo bilo kakave mjere iz svoje nadležnosti neophodno je da o tome ima saznanja, dobije prijavu (od građana, institucija…) po kojoj je obavezan da postupa i premeni mjere u skladu sa potrebama, procjenom i zakonom utvrđenom nadležnošću. Kada građani posumnjaju ili misle da je nekom licu potrebna pomoć i podrška države, odnosno sistema socijalne zaštite potrebno je da se obrate centru za socijalni rad, policiji ili komunalnoj policiji”, dodaju na kraju.

Pomenuta reakcija je očigledno izostala, što je dovelo do tragičnog epiloga. Kako je moguće da niko nije obratio pažnju na nesrećnu porodicu i zbog čega niko nije prijavio slučaj, ostala su otvorena pitanja koja ponavljamo, a na koja još, nažalost, nemamo odgovor.

Ostavite komentar: