Družba s puškom: Vojni rok u Hrvatskoj trajaće tri mjeseca, ovoliko će biti plaćen

Od 1. januara iduće godine oko 17 hiljada punoljetnih mladića moglo bi krenuti na obveznu, plaćenu tromjesečnu vojnu obuku.

U radnu knjižicu upisivao bi im se radni staž. Ove sedmice će ministar obrane Ivan Anušić od načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RH Roberta Hranja dobiti tri modela obveznog vojnog roka.

Zatim se Vlada i predsjednik Republike Zoran Milanović trebaju usaglasiti hoće li se i kako vojna obuka zaista i uvesti.

Teorijski i praktični dio

Jutarnji javlja da u MORH smatraju da bi najbolje bilo da obuka traje tri mjeseca, od čega bi se tokom prva dva prolazila temeljna vojna obuka, a jedan mjesec mladići bi proveli na specijalističkoj obuci prema svojim afinitetima, piše Jutarnji list.

U ta tri mjeseca regruti bi učili bi teorijski i praktični dio – od učenja vojnih doktrina do slaganja oružja i pucanja na poligonu.

Bivši ministar obrane Mario Banožić početkom prošle godine povisio je naknade dobrovoljcima sa 400 na 700 evra mjesečno, a novi ministar planira ih još podići, ako za to bude imao prostora u budžetu.

Služenje tromjesečnog obveznog vojnog roka regurutima bi ulazilo i u radni staž.

O prigovor savjesti: Ne može se ukinuti jer je ustavna kategorija

Ovdje se ponovno otvorilo pitanje što s mladima, kojih je bilo oko 70 posto, koji su se 2008. godine pozivali na prigovor savjesti pa je vojni rok zamrznut.

MORH kaže da ne planira ukidati prigovor savjesti, s obzirom na to da je riječ o ustavnoj kategoriji, no planiraju pronaći rješenje u okvirima Ustava kako bi i obveznici koji imaju priziv savjesti prošli neku vrstu obuke.

Njih bi MORH, na primjer, učio kako reagovati u slučajevima katastrofe ili pružiti prvu pomoć.

Zasad se pod svaku cijenu želi izbjeći civilno služenje vojnog roka, na primjer rad u domovima za starije i nemoćne ili nešto slično, prenosi Nacional.hr.

Vojni rok ne bi bio obvezan za žene, one bi i dalje dragovoljno služile, a oni koji bi ulazili u sustav morali bi proći specijalistički ljekarski pregled te psihološka testiranja. Fizičku spremnost ne moraju imati, stekli bi je na obuci, ona ne bi bila obvezna, samo moraju biti zdravi da mogu izdržati napor.

Ostavite komentar: