Dr Kon o mjerama protiv korone: Moguća zabrana javnog okupljanja

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da mjere protiv korona virusa više nikada ne mogu da budu kakve su bile ranije u smislu potpunog zatvaranja, ali da zabrana javnog okupljanja može biti uvedena i brže što se misli.

Gostujući na televiziji Tanjug, Kon je rekao da je epidemiološka situacija u zemlji pogoršana i da je to vjerovatno vezano za one koji se vraćaju sa ljetovanja.

Ukazao je da nije nemoguće da se korona virusom zaraze i građani koji su vakcinisani, navodeći da je svaki treći zaraženi vakcinisan.

Kon je istakao da je treća doza vakcine važna jer kolektivni imunitet treba ojačati i među onima koji su vakcinisani.

Dodao je da građani sami mogu da odaberu koju će treću dozu vakcine primiti jer nijedna od vakcina ne može da naškodi čak i ako se kombinuju, ali da je preporuka da to bude ista vrsta vakcine koju su primili prva dva puta.

“Preporuka je da to bude vakcina istog proizvođača”, rekao je Kon i dodao da je on kao treću dozu primio Fajzer vakcinu, jer je nju primio i prva dva puta.

Kon je rekao da se u ovom trenutku, da bi se očuvao zdravstveni sistem, radi malo drugacije nego što je to bilo ranije i dodao da se nastoji da se što više očuva nonkovid sektor.

“Zakasnili smo zato što nismo uradili ono što je sve vrijeme pričano – da se treba vakcinisati preko ljeta kada je bio nizak nivo aktivnosti virusa”, rekao je Kon i dodao da je sada najvažnije održati barijeru koja postoji i činiti sve, ukljucujući i vakcinaciju dece.

Kon je rekao da antivakcinalni proces u Srbiji traje jako dugo i dodao da je opasno što neki misle da vakcina nije dobra, te da je to jako teško promijeniti.

Ukazao je da se mora sprovoditi ubrazna edukacija jer, kako kaže, inforimisanje preko medija nije dovoljno.

Ostavite komentar: