Dječak se probudio i počeo da povraća: Jednogodišnje dijete preminulo u vrtiću

20.12.2023. | 15:14

Dječak (1) preminuo je juče oko 13 sati u jednom novobeogradskom vrtiću, do tragedije je došlo nakon što se dječak probudio i počeo da povraća.

Vidio sam da su i jutros dovodili djecu, vrtić radi bez problema. To je državni vrtić, a sva djeca iz okolnih zgrada dolaze ovdje. Nisam juče čuo ništa, ali kada mi je žena ispričala šta se dogodilo, nisam mogao da povjerujem. Velika tragedija, ne mogu ni da zamislim kako je njegovim roditeljima – navodi komšija.

Kako dalje navodi, u pomenutoj ustanovi se nikada ranije nisu dešavali incidenti.

– Godinama unazad taj vrtić radi i nikada stvarno nismo imali problema. Svi smo u šoku. Vidjećemo šta će obdukcija pokazati, ali ne vjerujem da je bila greška vaspitačica. Sigurno je i njima teško. Poznajem par zaposlenih u tom vrtiću, stvarno su divni – rekao je za uznemireni komšija, prenosi Blic.

Naloženi su obdukcija i toksikološke analize. O slučaju je obaviješteno Više javno tužilaštvo.

Očevici nisu bili svjesni šta se događa i opisali su jezive scene.

– Čuli smo policijske sirene, a onda su vrlo brzo stigle i ekipe Hitne pomoći. Nismo imali predstavu šta se događa. Znamo da je tu vrtić, ali da bi se takva tragedija mogla desiti, nismo ni slutili. Ovo je strašno – rekla je sinoć jedna od stanarki okolnih zgrada koja u to vrijeme redovno šeta psa.

– Nismo čuli ništa, bilo je tiho, tek smo kasnije pričali sa komšijama. Jasno nam je bilo da nešto nije kako treba kad smo vidjeli toliko policije i ljekara – rekao je drug sagovornik.

Mogući uzrok smrti

Pedijatar dr Saša Milićević govoreći u “Jutro na Blic” kaže da će se tek ispitivanjem utvrditi šta je uzrok smrti djeteta iz novobeogradskog vrtića. Naveo je da postoji mogućnost da je u pitanju sindrom iznenadne smrti, što je jedna od najtraumatičnijih situacija u medicini.

– Sindrom iznenadne smrti javlja se kod odojčadi, do godinu dana o kod djece od godinu do tri godine. To se događa svuda. Obično se javlja kod muške djece, češće se javlja kod djece koja su ranije rođena, kod djece koja su imale malu težinu na rođenju, dakle ispod 2,5 kilograma. Zatim događa se kod djece koja su majke u trudnoći pušile 10 cigareta, što za 4 puta povećava šansu za sindrom iznenadne smrti ili kako se nešto zove smrt djeteta u kolijevci, odnosno smrt djeteta u krevetu – kaže dr Saša Milićević.