Dječak (10) se zarazio koronom i za tri dana došao u ovo stanje: Mama, ne mogu da udahnem dovoljno

“Mama, ne mogu da udahnem dovoljno”, riječi su desetogodišnjeg Stefana iz Beograda zaraženog koronom, a tako nešto nijedan roditelj ne želi da čuje.

Iako ovaj dječak, medicinski gledano, ima lakši oblik kovida kada nije potrebno kliničko liječenje, ono sa čim se mogu suočavati i neizvijesnost roditelja kako će bolest napredovati, uopšte nije za podcijenjivanje, piše Blic.

“Sin je u septembru napunio 10 godina, stoga nije vakcinisan. Zdravo, jako i jedro dijete sa maltene praznim zdravstvenim kartonom. Od utorka je u njegovom odjeljenju bilo petoro zaražene djece, vjerovatno i više jer su se neka djeca ‘istrčala’ i rekla da su im roditelji zaraženi, a djecu su slali u školu”, počinje priču dječakova majka.

Ona objašnjava da je Stefan ispočetka imao simtome poput prehlade ili početka gripa, ali za svaki slučaj noć je proveo u posebnoj prostoriji.

“Sin je od četvrtka bio malo slabašan, u petak se žalio na jaku čeonu glavobolju i kašljao je. Za svaki slučaj spavao je u posebnoj sobi jer imam još dvoje djece starije od njega, kćerka ima cerebralnu paralizu. U subotu se žalio da ga boli kad kašlje, sanirali smo supama, čajevima, vitaminima.

Subota veče, stanje se prilično naglo pogoršava: žalio se da ne može da udahne dovoljno, da mu srce tuče kao voz, da je iscrpljen i bez snage kao da je dan i noć bez prestanka igrao fudbal. Zaspao je nekako, buncao u toku sna, čak se i skinuo u snu. Temperatura nije išla više od 37.5”, objašnjava Stefanova mama za Blic.

Ovakve riječi nijedan roditelj ne želi da čuje od svog djeteta. Tada već nije bilo za šalu, a da inače zdrav desetogodišnjak tako brzo dođe u ovakvo stanje – sumnja je odmah pala na koronu.

“Nedjelja ujutro na testiranje, pozitivan na Covid. Pluća su dobro. Nije dobio nikakve lijekove, samo vitaminske preporuke. Apetit mu je sve vrijeme bio dobar, sam je tražio i imao potrebu za supama i čajevima sa medom. U nedjelju je imao blagu temperaturu, noćas je dobro spavao, ustajao samo da pije. Danas sveukupno bolje”, kaže majka dječaka.

Ona napominje da iako je Stefanu bilo teško, niko drugi u porodici nije osjećao simptome, pa čak ni ona koja je bilo stalno u direktnom kontaktu s njim. Stefanova mama podvlači i da su ona i njeno drugo dvoje djece, Stefanovi brat i sestra, vakcinisani i iz predostrožnosti ne idu u školu.

“Meni upravo danas ističe 6 mjeseci od druge doze Sputnika, dobro sam, bez ikakvih simptoma, a bila sam u punom kontaktu sa sinom kad je bio u piku širenja virusa. U izolaciji sam, sutra ću otići da se testiram i provjerim antitijela, u skladu sa rezultatima ostajem u izolaciji ili idem po treću dozu”, zaključila je ona.

Ostavite komentar: