Čuvali ih i odavali im tajne: Srpski i crnogorski inspektori radili za kriminalne klanove

Crnogorac Radoje Zvicer, koji slovi za vođu kavačkog klana, moć i uticaj koji je njegova grupa imala širio je, kako se navodi, preko svojih bezbjednosnih krugova u Srbiji i Crnoj Gori. Nakon što je raskrinkana kriptovana komunikacija “Skaj” koju je koristio veliki broj kriminalaca širom svijeta, te veze su isplivale na površinu.

Haos u crnogorskoj policiji ne prestaje već nedjeljama, a sve je eskaliralo kada je 22. marta uhapšen pomoćnik direktora policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević.

Poslednja vijest u nizu koju su objelodanili crnogorski mediji je da su Pripadnici odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije pod komandom Mirka Banovića, Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić učestvovali u Skaj komunikaciji sa ljudima iz podzemlja, kao i slali slike mučenja ljudi.

Lazović je, prema otključanoj Skaj prepisci, o svojim radnjama obavještavao Radoja Zvicera, Darka Šarića, Nikolu Spasojevića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije, kao i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, objavio je Libertas.

– Ovaj mi umrije, pi… – glasi jedna od poruka koje je Lazović poslao Zviceru, uz fotografiju nepoznatog muškarca kako kleči na bolničkom krevetu.

Na spisku imena koja su dobijala poruke od crnogorskih policajaca našao se i Milan Vučinić, pripadnik Šarićeve grupe, koja se tereti za planiranje ubistva Nebojše Joksovića.

Jugoslav Raičević se, prema pisanju Libertasa, hvalio kako je tukao one koje je hapsio i sve to je slao Milanu Vučiniću.

Na objavljenim fotografijama se vide uznemirujuće scene – tučeni mladići, vezani, sa kesama preko glave, ali i sa pištoljem u ustima.

Štitili i Belivuka u Crnoj Gori

Veljko Belivuk i Marko Miljković su po sletanju na aerodrom u Crnoj Gori 17. januara 2021. godine imali, kako se sumnja, zaštitu.

– Lazović čak predlaže Zviceru i kako da se našale sa službom – piše u dokumentu Evropola koji sadrži transkripte razgovora.

Evropol navodi i da je, navodno, “Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obaveštavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gde je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica itd”.

Lazović je prema nezvaničnim informacijama bio zaslužan za Belivukov i Miljkovićev nesmetan ulazak u Crnu Goru iako su obojica slovila za bezbednosno interesantna lica kojima ulazak u tu zemlju nije bio dozvoljen.

– Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja – napisao je, navodno, Lazović Zviceru.

Sa Zvicerom osuđen i policajac iz Temerina
Zvicer je u Srbiji dobio kaznu od dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja i produženo krivično djelo falsifikovanja isprave.

U tom postupku se sudilo i policajcu Milenku Đukiću iz Temerina zbog zloupotrebe službenog položaja i navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja. On je osuđen na kaznu od dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Policajci provjeravali Belivukove žrtve

Policijskim službenicima Aleksandru Purkoviću i Nikoli Vračeviću sudi se zbog sumnje da su dio kriminalne grupe pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a policajci su koristeći svoj položaj provjeravali suparnike klana i slali im povjerljive informacije.

– Od početka juna mjeseca 2020. godine pa do oktobra meseca 2020. godine, u Beogradu, okrivljeni Aleksandar Purković i okrivljeni Nikola Vračević, postali su pripadnici organizovane kriminalne grupe, protiv čijih se organizatora i pripadnika vodi krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu, zbog postojanja opravdane sumnje da su vršili krivična djela teškog ubistva – navodi se u optužnici protiv policajaca.

Njihov zadatak je bio da obavještavaju jednog od organizatora Marka Miljkovića o podacima koji su im bili dostupni u vršenju policijskih poslova u svojstvu ovlašćenog službenog lica MUP RS, kao i podacima sadržanim u informacionom sistemu MUP RS za fizička lica koja su pripadnicima kriminalne grupe bili od interesa, a što su sve okrivljeni činili, u kome su svi podaci označeni stepenom tajnosti “strogo poverljivo” – navodi se u optužnici u koju je Blic imao uvid.

Bračni par bio zadužen za milione

Bračni par Danijel i Dušica J., inače službenik Uprave kriminalističke policije i agentica zaposlena u BIA, uhapšeni su zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa sarađivali sa kavačkim klanom.

Kako se sumnja, oni su bili zaduženi za milione koje je klan obezbjeđivao švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije. Supružnike je na vezi, navodno, imao Ljubo Milović.

Umješani i bivši inspektor i zamjenik načelnika SBPOK-a

Bivši zamjenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić tereti se da je intervenisao da se desnoj ruci Veljka Belivuka vrati blindirano vozilo koji mu je policija oduzela.

Bivši inspektor SBPOK-a Božidar Stolić u julu 2022. godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Stolić je, prema optužnici, za 500 evra članovima Belivukovog klana odavao službene informacije, preko Filipa Golubovića, koji ih je dalje distribuirao klanu.

Čak i posle Belivukovog hapšenja nastavio je saradnju sa klanom i preko Golubovića poručio Zviceru da se “Velja i Mare dobro drže, da ništa nisu priznali”.

Ostavite komentar: