Crne brojke u Srbiji: Od početka godine ubijeno 11 žena

U Srbiji je od početka godine ubijeno 11 žena, navode iz Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Srbije i ističu da su saradnja i koordinacija između svih institucija i organizacija ključne, kako bi žene i djevojčice živjele u okruženju sa nultom tolerancijom na sve oblike nasilja.

Predsjednik Koordinacionog tijela, ministar energetike i rudarstva Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, povodom Dana sjećanja na ubijene žene, žrtve nasilja, da su protekle nedjelje u roku od 24 časa u Srbiji izvršena dva femicida, jedan u beogradskom naselju Barajevo, a drugi u okolini Paraćina, što pokazuje da se nasilje dešava svuda i da je sveprisutno.

“Upravo zato je važno da se protiv ovog problema zajedno borimo i kao pojedinci da ne okrećemo glavu kada smo svedoci nasilja, ali i institucionalno da nastavimo da radimo na jačanju zajedničkog i koordinisanog odgovora na nasilje”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da su zahvaljujući radu institucija, unaprijeđenom zakonodavnom i strateškom okviru u ovoj oblasti i društvenim pokretima žene dodatno ohrabrene i podržane da prijave nasilnike i potraže pomoć.

“Važno je da im stavimo do znanja da u toj borbi nisu same i da će od nas uvek dobiti podršku i ohrabrenje da izađu iz kruga nasilja”, istakla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Vlada Srbije je ranije na prijedlog Mihajlovićeve usvojila da se 18. maj obilježava kao Dan sjećanja na ubijene žene, žrtve nasilja.

Ostavite komentar: