CIK potvrdio izbor 20 gradonačelnika, osim u opštini Dragaš

Centralna izborna komisija /CIK/ u Prištini potvrdila je na današnjoj sjednici izbor 20 gradonačelnika izabranih u drugom krugu izbora na Kosmetu.

Iz CIK-a je saopšteno da je odgođeno potvrđivanje rezultata za opštinu Dragaš, pošto je Komisija za žalbe poništila glasove dobijene iz dijaspore.

Predstavnik radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje” Sami Kurteši danas je na sjednici CIK-a zatražio da se ne potvrdi izbor za odbornika u opštini Zvečan Ivana Todosijevića zbog pravosnažne presude kojom je, kako je naveo, osuđen na dvije godine zatvora.

Kurteši je takođe zatražio da se ospori izbor za gradonačelnika Novog Brda Saše Miloševića pošto on obavlja i funkciju u institucijama države Srbije.

Milošević je u prvom krugu izbora izabran sa više od 60 odsto glasova dok je drugi na listi kandidat “Samoopredjeljenja” dobio podršku oko 17 odsto birača.

Taj prijedlog nisu prihvatili članovi CIK-a iz Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, kao i predstavnik Demokratskog saveza Kosova.

Na sjednici je zaključeno da će predsjednik CIK-a odlučiti da li će se zahtjev “Samoopredjeljenja” uvrstiti u dnevni red neke od narednih sjednica.

U prvom krugu izbora koji su održanih 17. oktobra izabrano je 17 gradonačelnika i odbornici u svih 38 kosovskih opština. Drugi krug izbora održan je 14. novembra.

 

 

Ostavite komentar: