Brnabićeva u Antaliji: Priština se danas pozvala na Briselski sporazum

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je, nakon plenarnog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani pozvala učesnice koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo da to učine.

“Bilo je provokacija, a ja sam kratko odgovorila, jer iz poštovanja prema domaćinima nisam želela da ulazim sa njom u bilo kaku raspravu. Ona je tim istupom najbolje govorila o sebi i njihovoj političkoj pristojnosti, odnosno o njenom nedostatku”, rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla i da je Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ u Antaliji obilježila i činjenica da je Priština glasala za sve dokumente, iako je u njima samoproglašeno Kosovo označeno zvjezdicom, kao i to što se predsjednik Osmanijeva u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

Na sjednici su usvojene zajednička Deklaracija i Strateški dokument za jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izvještaj Savjeta za regionalnu saradnju.

“Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana”, navela je Brnabićeva.

Ona je napomenula da je samozvano Kosovo u Strateškom dokumentu na svakom mjestu označeno i sa zvjezdicom i sa fusnotom.

Brnabićeva je rekla da se Osmanijeva čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

“Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporazum, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji… To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje od skupa do skupa. Čula sam danas da se Osmanijeva poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, pre svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština”, rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je istakla da je to potpuno suprotno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu – da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

Republika Turska je predsjedavajuća ovogodišnjeg samita, a domaćin je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

 

 

Ostavite komentar: