Brnabić na Samitu lidera Berlinskog procesa: Snažna podrška Srbije

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla je u obraćanju na onlajn Samitu lidera Berlinskog procesa da Srbija snažno podržava taj proces ne samo u cilju ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideju povezivanja i ujedinjenja zapadnog Balkana i njegovog približavanja EU.

Brnabićeva je zahvalila njemačkom kancelaru Angeli Merkel, koja je otvorila samit, za snažnu podršku i aktivan pristup regionalnoj saradnji.

Prema njenim riječima, zahvaljujući podršci Njemačke i Merkelove, ali i unutrašnjim inicijativama predstavnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, implementacija Akcionog plana (za zajedničko regionalno tržište) omogućiće dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje regiona, što će ga ujedno učiniti privlačnijim za strane investitore i ubrzati ekonomski rast.

Ona je ocijenila da je podrška u regionu bila naročito vidljiva kroz solidarnost sa susjedima tokom pandemije i pomoć u vakcinama i medicinskoj opremi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se napominje da je na samitu bilo riječi o konkretnim rezultatima postignutim u toku njegovog sedmogodišnjeg trajanja, planovima za naredni period i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške zapadnom Balkanu na njegovom putu ka EU.

Fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode – slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru prošle godine, a od kojeg bi region imao posebne benefite.

Na samitu je rečeno da je saobraćajna i energetska infrastruktura proširena tokom posljednjih godina i povezana sa saobraćajnicama EU, a pohvaljena je implementacija sporazuma o ukidanju naknada za roming na zapadnom Balkanu, koja je počela sa primenom ovog mjeseca.

Kao važan projekat procesa izdvojena je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u cilju povezivanja i izgradnje razumijevanja i tolerancije u regionu.

Pohvaljene su i aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Sekretarijata Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za napore u sprovđenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Ocjenjujući da se Berlinski proces, čvrsto zasniva na temeljnom uvjerenju da je ekonomija zapadnog Balkana dio Evrope, Merkelova je istakla da on umnogome doprinosi stabilnosti i povezivanju regiona zapadnog Balkana, što je i ujedno i interes EU.

Na samitu osim predstavnika regiona, učestvovali su i premijer predsjedavajuće EU Slovenije Janez Janša, predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Italije Mario Dragi, premijer Poljske Mateuš Jakub Moravjecki i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ostavite komentar: