Briga za egzistenciju! Samohrana majka za penziju radila 33 godine, a sada ne može da je podigne

03.03.2024. | 11:17

Odluka takozvane kosovske centralne banke da ukine dinarski promet na Kosovu i Metohiji najviše je pogodila penzionere i korisnike socijalnih davanja iz budžeta Republike Srbije, koji navode da im egzistencija zavisi isključivo od dinarskih primanja.

Samohrana majka i penzionerka Ljiljana Kučaj, koja u Gračanici u nedovršenoj kući živi sa kćerkom i četvorogodišnjom unukom, jedna je od mnogih čija je egzistencija, usljed odluke Centralne banke u Prištini o zabrani dinara, dovedena u pitanje.

-Primila sam prije mjesec dana penziju, eto to razvučem. Malo kćerka pomogne, malo ja, za dijete mora da bude. Uopšte se ne isplati da se ide po penziju (u centralnu Srbiju), treba dati za put, tako da ne znam kako ćemo – rekla je za Tanjug penzionerka Ljiljana Kučaj.

Dodaje da joj nije cilj da traži od nekoga milostinju, već da joj se samo omogući da ostvari pravo na ono što je kroz 33 godine radnog staža zaslužila.

-Za tu penziju sam radila. Imam 33 godine staža. U penziju sam otišla sa 13.400 dinara, sad se penzija povećala skoro duplo, ali to ništa ne vrijedi kad ne može da se podigne – kaže Ljiljana.

Ljiljanina kćerka Suzana, diplomirani vaspitač, bez stalnog je zaposlenja, jedini izvor prihoda joj je socijalna pomoć koju ne može da podigne u Gračanici. Kaže da dinara odavno nema i da samo ona zna kako preživljava sa svojom četvorogodišnjom kćerkom.

-Krpimo se od onog što sam nekako uspkela da sačuvam od ranijih pomoći. Koliko tu može da se sačuva, samo ja znam. Sve košta, sve je i poskupilo a dijete raste i traži svoje – kaže Suzana.

Takozvana kosovska centralna banka donijela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, a Priština je u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranila transport dinara za isplatu zarada, penzija, socijalnih i drugih davanja, do trezora koji se nalazi u Leposaviću.