Bogatiji za oko 1.5 miliona KM: Zbog pranja novca uhapšeno 11 osoba, dvije u bjekstvu

Policija je u Nišu uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su izvršile krivično djelo pranje novca, a koje su stekle protivpravnu imovinsku korist veću od 94 miliona dinara, odnosno oko 1.5 miliona KM.

Međi hapšenima su V. A. (45), odgovorno lice PD „IL CAPO“ doo Ražanj, M. K. (57) odgovorno lice PD „Becchini“ doo Niš, V. A. (32), Lj. A. (56), S. I. (30), N. K. (40), A. R. (41), V. V. (56), Lj. M. (54), D. S. (29) i D. Lj. (41), dok se za dvije osobe traga.

Kako se sumnja, V. A, M. K. i još jedna osoba za kojom se traga su od aprila 2021. do decembra 2022. godine izvršili prenos gotovog novca u ukupnom iznosu od 94.698.590 dinara, sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne djelatnosti, u namjeri da prikriju ili lažno prikažu nezakonito porijeklo imovine.

Oni su, kako se sumnja, po prethodnom dogovoru angažovali više osoba kako bi izvršili prenos manjeg dijela novca sa tekućih računa navedenih privrednih društava, na ime fiktivnih otkupa robe, a na tekuće račune osumnjičenih fizičkih lica.

Takođe, oni su se, kako se sumnja, sa navedenim fizičkim licima dogovorili da im za tu uslugu isplate naknadu u gotovini u određenom iznosu, zahtjevajući od njih da izvrše podizanje novca u gotovom, što su oni i učinili na bankomatima i blagajnama, a koji su im u gotovom vraćali.

Osumnjičenom V. A. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok će ostali uhapšeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ostavite komentar: