Bjelajac istakao: Biskupi od ustaša pokušavaju da naprave “svece”

26.07.2022. | 08:20

Obraćanje zagrebačkih biskupa predvođenih Josipom Bozanićem, u kojem pokušavaju negirati istorijske činjenice o zločinima iz vremena NDH, nastavak je bezočne kampanje kojom se želi izvršiti revizionizam i ispisati nova hrvatska istorija, prema kojoj su ustaše “sveci” a ne zločinci, rekao je direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac.

Komentarišući posljednji istup velikodostojnika hrvatske Katoličke crkve u kojem negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, već tvrde da je to, kako kažu, bilo “prihvatilište”, Bjelajac kaže da je sve to na tragu sramnog revizionizma.

U opširnom otvorenom pismu biskupa upućenom na adresu NJegove svetosti patrijarha Porfirija, oni tvrde da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Stepinca u Drugom svjetskom ratu i da ga kleveće.

Posebno su istakli da je neistina ono što SPC govori o djeci u “ratnim skloništima u Jastrebarskom i Sisku”.

“Ono što treba reći svim tim visokim velikodostojnicima, kvaziistoričarima, pa i tamošnjoj javnosti koja, na sreću, nije sva zaražena tim ludilom, jeste da postoje mnogi izveštaji i dokumenta o ustaškim zločinima, pa i onim vezanim za dečje logore. Postoje svedočenja ljudi koji su oslobađali ovaj logor. Šta ćemo s njima”, upitao je Bjelajac.

Šta ćemo sa, kako je istakao, slikama iz tog perioda, koje ilustruju sva stradanja te djece, kao i sa konkretnim imenima i prezimenima djece, ali i časnih sestara koje su tobož brinule o njima.

“Šta ćemo sa dnevnikom Diane Budisavljević, iz kog se može videti šta je ona sve pokušavala uraditi kako bi spasla tu nesretnu decu iz logora. To je verovatno i najbolje svedočenje da li je to bio logor ili prihvatilište”, rekao je Bjelajac za “Glas Srpske”.

Banjalučki list podsjeća i na izjavu hrvatske istoričarke Nataše Mataušić, koja je doktorirala na temu “Diana Budisavljević i građanska akcija spasavanja djece žrtava ustaškog režima” u kojoj je navela kako se nije radilo o “prihvatilištima”, već klasičnim ustaškim logorima za srpsku djecu.

Prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske, samo u “Jastrebarskom” je bilo zatočeno 3.336 djece, uglavnom porijeklom sa područja Kozare i Korduna. Prema istom izvoru, u logoru je do kraja oktobra 1942. umrlo najmanje 449 djece, a do ukupno 768 njegovog zatvaranja.