Bilans iz Bijele kuće: Čista pobjeda Trampa, Srbija više dobila, Priština najveći gubitnik, šamar EU…

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji je potpisan u Bijeloj kući najviše koristi samom predsjedniku Amerike Donaldu Trampu, saglasni su sagovornici Sputnika.

Obrad Kesić, analitičar iz Vašingtona, smatra da je ovim dogovorom i Srbija na dobitku dok za Prištinu nije potpuno siguran.

„Jedino što je Priština dobila jeste potvrda da će Izrael priznati Kosovo kao državu, što je njima korisno. Za sve ostalo morali su da prave velike kompromise i tu vidimo da je Srbija dobila najmanje dvije stvari koje su mnogo bitne. Prvi put je dobila prihvatanje od strane Prištine da moraju da dijele ekonomski suverenitet nad Gazivodama što znači da su Albanci morali da popuste u svom čvrstom stavu vezanom za resurse za koje su računali da su njihovi,“ ističe Kesić.

Po njegovom mišljenju, upravo ovo otvara nešto što je mnogo bitno i što je od prvog dana Beograd nudio, a to je neka vrsta dualnog suvereniteta kao model po kome mogu da se rješavaju i statusna pitanja Kosova i Metohije.

„To je za Albance vrlo škakljivo pitanje i tim ustupkom su otvorili polje i za politički dio na koji Srbija sada može da se poziva. Ovo je model sporazuma iz koga se vidi da su Albanci spremni da naprave kompromis za koji su tvrdili da je nemoguć,“ objašnjava sagovornik “Sputnika”.

Tramp najveći dobitnik susreta u Bijeloj kući

Kako Kesić ocjenjuje, sve što se dešavalo tokom ova dva dana, pa i sam sporazum, ide u prilog predsjedničkoj kampanji Donalda Trampa koji dobija još jedan poen na polju spoljne politike.

„Poslije sporazuma sa Izraelom i Emiratima ovaj sporazum dodatno šalje poruku o njemu kao državniku, koji uspješno predvodi spoljnu politiku i možda zatvara neka teška pitanja na Balkanu,“ ističe Kesić.

Kesić smatra da je Srbija dobila ovim sporazumom ali da je najupečatljivija od svega činjenica da je Tramp obećao da će posjetiti Beograd.

Profesor i spoljnopolitički analitičar Stevan Nedeljković iako ne spori da je Srbija na dobitku, misli da je ipak Tramp glavna zvijezda ovog sporazuma, posebno ako se uzmu u obzir pregovori koji nas čekaju u Briselu .

„Mi kroz nepotpisivanje sporazuma direktno sa Prištinom pokazujemo da Kosovo ne priznajemo kao državu i to nije nešto što je novo.

Ono što je meni poslije svega ovoga u Vašingtonu zaparalo uši je izjava koja je stigla iz zvaničnog Brisela koja kaže da je „ sporazum primljen k znanju“, ali nema sumnje da ovaj sporazum ruši Briselu agendu za pregovore,“ napominje sagovornik “Sputnika“.

Pada agenda Brisela

Po njegovom riječima, jedna od tema o kojoj je trebalo da se priča u Briselu jeste i ekonomija i sada će, dodaje, biti vrlo interesantno vidjeti kako će se sve odvijati na evropskim pregovorima.

„Šta će se sada naći na stolu, čini mi se da u ovom trenutku više niko nije siguran“, vjeruje on.

Sgovornici “Sputnika” zaključuju da je Srbija, ako ništa drugo, barem kupila godinu dana da je niko ne pritiska da prizna Kosvao što je u političkom smislu veoma značajno za nas iako smo morali da za to platimo cijenu – priznanje Kosova od strane Izraela.

 

 

Ostavite komentar: