Bijela kuća: Srbija da prestane s nagomilavanjem vojske ka Kosovu

29.09.2023. | 21:51

Sjedinjene Američke Države nagledaju pomeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom, pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske, gdje je 24. septembra ubijen pripadnik Policije Kosova, rekao je novinarima u Bijeloj kući Džon Kirbi, savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

„Pratimo velika pomjeranja srpske vojske uz granicu sa Kosovom koja obuhvata i do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pješadijskih jedinica. Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja“, rekao je Kirbi na konferenciji za medije, prenosi Glas Amerike.

Kirbi je, međutim, istakao da nema detaljnije obavještajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa.

„To pratimo, vidimo, i o tome govorimo danas da bismo stavili do znanja koliko smo zbog toga zabrinuti. Međutim, ne mogu u ovom trenutku da govorim o stvarnoj namjeri. Ali je to jedan od razloga što smo željeli ovo jasno da pomenemo danas, da javnim komentarima potkrepimo razgovore iza zatvorenih vrata, da pozovemo Srbiju kroz diplomatske kanale da povuče te trupe, jer su njihov sam obim, veličina i prisustvo destabilizujući sami po sebi i zabrinjavaju ljude, uključujući i nas“, rekao je.

Kosovske vlasti su prethodno označile potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića kao organizatora napada, tvrdeći da je imao podršku Beograda, što su i on i srpske vlasti demantovali, piše Glas Amerike.

Kirbi je potvrdio da je državni sekretar Entoni Blinken pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića „da izrazi našu zabrinutost zbog ovih incidenata i da istakne nužnost hitne deeskalacije i povratku dijalogu“.

„Svi koji su umiješani u napad moraju da budu izvedeni pred lice pravde. Znamo da Kosovska policija istražuje slučaj. Očekujemo da to bude temeljna, sveobuhvatna i transparentna istraga i pozivamo i srpske vlasti da pomognu u njoj“, kazao je Kirbi.

Komentarišući moguću umiješanost Srbije u napad na Kosovu, Kirbi je odgovorio da je u toku aktivna istraga.

„Očigledno želimo da vlasti Srbije učestvuju u toj istrazi. I druga stvar o kojoj sam govorio jeste da obim napada, broj vozila i vrste municije i oružja svakako ukazuju na prilično visok nivo sofisticiranosti, resursa i obuke“, rekao je.

Kirbi je potvrdio ono što je najavljeno iz sjedišta NATO ranije u petak da će „u svjetlu najnovijih događaja KFOR pojačati prisustvo na severu Kosova i u delovima pored granice u namjeri da osigura stanovništvo i da ispunjava svoj mandat obezbjeđivanja sigurnosti“.

Naveo je i da je Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven je razgovarao sa premijerom Kurtijem i ovim događajima i važnosti dijaloga. Pored naših diplomatskih napora, Sjedinjene Države rade zajedno sa saveznicima u NATO kako bi se odgovorilo na pokušaje da se destabilizuje Kosovo i ugrozi bezbjednost građana.