Beograd danas ukinuo Hrvatsku ulicu: Evo kako se sada zove

Skupština grada Beograda donijela je na današnjoj sjednici odluku da se Hrvatska ulica na opštini Palilula preimenuje u ulicu Glinskih žrtava 1941. godine.

Na dnevni red sjednice Skupštine grada ovaj prijedlog je došao na inicijativu građana naseljenog mjesta Kotež koji stanuju u toj ulici.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo što je Skupština grada prihvatila inicijativu građana da se Hrvatska ulica u Kotežu preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine.

On je podsjetio da je zločin u Glini, kada su ljudi zaklani u crkvi, jedan od najstrašnijih u Drugom svjetskom ratu, kao i da su hrvatske vlasti spomen-dom, koji je poslije rata izgrađen na kosturnici, preimenovale u Hrvatski dom.

Primjedbu na preimenovanje Hrvatske ulice imao je šef odborničke grupe „Građanski demokratski forum – inicijativa žena Srbije” Rade Veljanovski koji je naveo da taj čin ne vodi ka prevazilaženju sukoba Srbije i Hrvatske iz prošlosti.

Istakao je da nema spora da se nekoj drugoj ulici dodijeli naziv ulica Glinskih žrtava 1941. godine, jer je to i odavanje počasti srpskim žrtvama koje su pobile Ustaše u Drugom svjetskom ratu i da taj zločin ne smije biti zaboravljen.

„Ukidanjem Hrvatske mi ne doprinosimo prevazilaženju sukoba iz prošlosti, a mi jesmo imali probleme i sve to ne može da se zaboravi i odgurne, ali jedini način da se na zdrav put krene u budućnost jeste da se sukobi prevaziđu, a ovime se time ne doprinosi”, kazao je Veljanovski.

Odgovarajući na primjedbu Veljanovskog, Vesić se saglasio sa njim da svi moramo da damo doprinos da se kao region razumijemo i da je jasno da toga nema bez istorijskog dogovora Srba i Hrvata i Srba i Albanaca, ali da istovremeno ne možemo da dozvolimo da se u Hrvatskoj osporavaju ustaški zločini nad srpskim narodom.

„Osporava se ono što se desilo u Jasenovcu i na taj način ne priznaju ono što je radio ustaški režim. U Jasenovcu nedostaje da piše da je bio organizoavni, državni genocid nad jednim narodom u kojem ga je trebalo istrijebiti, u ovom slučaju nad srpskim narodom”, kazao je Vesić.

Dodaje da ne može stalno Srbija da bude ta koja će davati signale dobre volje, dok druga strana ne daje.

„Današnja Hrvatska ničim nije zaslužila da danas ima ulicu u Beogradu. Ukidanje Hrvatske ulice je logičan slijed s obzirom da oni nisu raskrstili sa zločinima koje su ustaše počinile. Ne treba sa tim izjednačavati cijeli hrvatski narod, ali vlasti to treba da pokažu, a to ne pokazuju i to davanjem ulicama Mile Budaka”, naveo je zamjenik gradonačelnika.

Kako kaže, svi koji poštuju Beograd imaće poštovanje od nas, a za sada u odnosu sa Hrvatskom imamo samo nas koji pružamo ruku pomirenja, a ne dobijamo ništa.

Na sjednici su usvojene i odluke prema kojima će u Beogradu biti podignuti spomenici trojici nekadašnjih gradonačelnika – Milošu Savčiću, Vladi Iliću i Branku Pešiću.

Veljanovski je kazao da je saglasan sa izgradnjom tih spomenika, posebno naglašavajući da je imao čast da Pešića i lično poznaje, na šta se Vesić izvinio što nije znao za to, jer bi predložio da Veljanovski bude uključen u odbor za izgradnju.

Dogovoreno je da na sljedećem sastanku odbora za izgradnju i Veljanovski prisustvuje i da se odbor proširi kako bi mogao da doprinese ostvarenju tog velikog poduhvata – gradnji spomenika nekadašnjih gradonačelnika.

Ostavite komentar: