Ambasador Ukrajine o nezavisnosti Kosova: “Ne mijenjamo stav”

24.02.2024. | 21:13

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je za RTS da se mnogo građana pridružilo “Maršu solidarnosti sa Ukrajinom” u Beogradu.

On je dodao da je to bilo veliko iznenađenje za njega, kao i da je to ostavilo odličan utisak za budućnost. Navodi da je Ukrajina zahvalna Srbiji na pruženoj pomoći, kao i da Kijev ostaje pri principijelnom stavu da neće priznati nezavisnost Kosova.

U Kijevu su obilježene dve godine rata u Ukrajini, a podrška ovoj zemlji stiže i iz Beograda u kojem je održan “Marš solidarnosti” i otvorena izložba fotografija u EU centru. Marš je predvodio ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

“Mi smo organizovali ovaj marš i zamolili građane i diplomatsku zajednicu da nam se pridruže. Mnogo srpskih građana se pridružilo ovom maršu i to je bilo veliko iznenađenje za mene, za nas. To nam je ostavilo odličan utisak za budućnost“, rekao je ambasador Tolkač za RTS.

Ističe da je stav Ukrajine kada je riječ o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova nepromijenjen.

“Ne želimo da kršimo proncipe, nekad nas naši građani pitaju zašto podržavamo Srbiju, a ne Kosovo jer Kosovo podržava Ukrajinu, a Srbija ne, mi kažemo da nije problem razlika, već stvar principia. Moramo da sačuvamo principe međunarodnog prava“, rekao je Tolkač.

Ambasador Ukrajine je naglasio da cijeni podršku Srbije, kao i da bi cijenili kada bi Srbija pokušala da se priključi spoljnoj politici EU i sankcijama protiv Rusije.

“Ali to je vaša odluka, morate vi, a ne mi umjesto vas da odlučujemo“, zaključio je Tolkač.