Lideri Zapadnog Balkana u Tirani potpisali deklaraciju

Lideri Zapadnog Balkana, okupljeni na dvodnevnom samitu procesa Brdo–Brioni u Tirani potpisali su danas deklaraciju kojom pozivaju Evropsku uniju da proširenje na zapadni Balkan postane „pitanje geopolitičkog značaja“.

„EU treba da ima u vidu da je puna integracija Zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti podjednako značajan faktor kao i stabilnost Evrope upošte“, ističe se u deklaraciji.

To, međutim, „ne isključuje obavezu zemalja kandidata da primjene standarde koje je postavila Evropska unija za zemlje koje traže punopravno članstvo“, navodi se u dokumentu.

Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je na konferenciji za novinare da proširenje na Zapadni Balkan vjerovatno neće biti prioritet naredne Evropske komisije.

„Zato moramo da učinimo region atraktivnijim za ostale članice EU“, rekao je Pahor, dodajući da sve zemlje u regionu treba da budu pozvane da se pridruže Uniji. To bi, prema njegovim riječima, olakšalo rješavanje problema i otvorenih pitanja među zemljama Zapadnog Balkana.

Pahor je na konferenciji za novinare najavio da će naredni samit biti održan u Sloveniji, vjerovatno sredinom novembra. On i Grabar Kitarović su pozvali generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da prisustvuje tom skupu, prenosi SPUTNIK.

Na samitu u Tirani učestvovali su i specijalni gosti: visoki predstavnik EU za spoljne poslove Federika Mogerini i predsjednik Poljske Andžej Duda, koji će biti domaćin samita Berlinskog procesa u julu.

 

Ostavite komentar: