“Zahvale za podršku Srpskoj”: Cvijanović i Višković čestitali Nacionalni dan Rusije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je ambasadoru Ruske Federacije u BiH Igoru Kalabuhovu čestitku povodom 12. juna – Nacionalnog dana Rusije, izrazivši duboku zahvalnost za podršku koju Rusija i njeno rukovodstvo kontinuirano pružaju Srpskoj i srpskom narodu u najvažnijim pitanjima.

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srpske i Ruske Federacije, saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike.

Cvijanović je istakla da se posebno cijeni opredjeljenje Ruske Federacije o dosljednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma, kao i na iznesenim principijelnim stavovima ruskih predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN.

„Čvrsto smo opredijeljeni da dodatno ojačamo saradnju Rusije i Srpske, kao i bratske veze naših naroda“, naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da je za Republiku Srpsku i njene građane od velike važnosti snažna i prosperitetna Rusija za koju je vežu tradicionalno prijateljstvo.

„ Povodom Nacionalnog praznika – Dana Rusije, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za sveukupan napredak i blagostanje Vaše zemlje i svih njenih građana i upućujem izraze dubokog poštivanja i uvažavanja – navodi se u čestitki.

Čestitku ambasadoru Ruske Federacije u BiH Igoru Kalabuhovu povodom 12. juna – Nacionalnog dana Rusije uputio je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

“U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, Vama, rukovodstvu Ruske Federacije i svim građanima bratske Rusije upućujem najsrdačnije čestitke povodom 12. juna – Nacionalnog dana Rusije”, naveo je Višković.

Višković je, sa iskrenom željom da Ruska Federacija nastavi da se kreće putem ekonomskog i svakog drugog prosperiteta, svim njenim građanima poželio napredak na svim poljima, uspjeh i blagostanje.

Premijer Srpske izrazio je duboku zahvalnost za podršku koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj i srpskom narodu, te istakao da je siguran sam da će bratske, kulturne i duhovne veze ruskog i srpskog naroda u vremenu koje dolazi biti još snažnije.

“Uz uvjerenje da će Republika Srpska i Ruska Federacija nastaviti da jačaju iskreno prijateljstvo i saradnju na svim poljima, još jednom Vam najsrdačnije čestitam 12. jun – Nacionalni dan Rusije”, navedeno je u čestitki.

Dan Rusije obilježava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je donesena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Јeljcin, koji je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Ostavite komentar: