Vukanović o izbornim rezultatima: Potrebno ponovo brojati glasove za NSRS

Nebojša Vukanović, lider liste “Za pravdu i red”, prokomentarisao je izborne rezultate i poručio da je potrebno ponovo brojati glasove za Narodnu skupštinu RS, te da će podržati bilo koju vlast na državnom nivou koju ne čine SNSD, HDZ i SDA.

Vukanović kaže da ne može ocijeniti rezultate svoje stranke jer ni dva dana nakon završetka još uvijek nema rezultate izbora, te da je nevjerovatno da se 600.000 glasova u RS ne može prebrojati za dva dana.

“Ovi izbori su nažalost pokazali da ne postoji ni minimum uslova za normalno odvijanje fer i demokratskih izbora i da nažalost nije važno kako narod glasa nego kako se glasovi broje. U izbornoj noći mi dobijamo rezultate gdje za Parlamentarnu skupštinu imamo više od 15 odsto u Banjaluci, Trebinju i Hercegovini više od 20 odsto, i za Narodnu skupštinu šest ili sedam mandata, da bi juče odjednom pali na pet, danas na četiri. Kako odlazi koji dan, odjednom neke stranke kojih nije bilo ni u tragovima, mislim na Banjca i Selaka i još neke koje nisu postojali kad su se brojali glasovi odjednom sada kada se unose te stranke prolaze cenzus. SDS pada sa 15 na 13, mi padamo sa sedam na pet ili četiri. Takve stvari su nevjerovatne i nedopustive”, upozorava Vukanović.

Navodi i primjer Bijeljine gdje kaže kako su imali po 10 odsto na biračkim mjestima, a onda dolaze sela sa nula odsto gdje nisu imali posmatrače.

Ističe kako je zadovoljan jer su kako kaže kao lista sa skromnom kampanjom bez finansijskih sredstava pokazali da sa ugledom u narodu i dobrim ljudima je moguće učiniti čudo.

“U Nevesinju smo imali svako mjesto pokriveno posmatračima i u toku noći naši posmatrači javljaju da uprkos upozorenjima članovima biračkog odbora koji su bili svi iz SNSD iznose vani nepotpisane zapisnike i nose u Gradsku izbornu komisiju pa ih vraćaju. Mi smo zvali i oni su rekli to je kod njih praksa. Zvali smo policiju i tek na asistenciju policije ti nepotpisani zapisnici su vraćeni iz Izborne komisije na biračka mjesta”, kaže Vukanović.

Kao jedno od mjesta spominje biračko mjesto u Kilavcima gdje su posmatrači utvrdili da Jelena Trivić ima 122 glasa, a CIK je objavio podatak da ima samo jedan glas.

“Ponašanje Dodika iz izborne noći koji je bio klonuo ramenima i koji nije slavio pobjedu i činjenica da mu niko nije čestitao ni Vučić ni bilo ko pokazuje da nije važno kako narod glasa nego da se pokušaju pokrasti izbori”, kaže Vukanović.

Vukanović govori i da su bile velike zloupotrebe u Zvorniku i Bratuncu, da su se dešavali napadi na njihove ljude i da nisu mogli ući na biračka mjesta, da su se dešavala glasanja bez lične karte i da su članovi biračkog odbora popunjavali listiće.

“Mora da se ponovo ručno prebroje svi glasovi u Republici Srpskoj i treba da se ponovi glasanje u Zvorniku i Doboju jer ovo što je urađeno, ne može se dati privid legitimiteta i priznati rezultati glasova koji su plod nasilja”, kaže Vukanović, piše Klix.

Ostavite komentar: