VSTS otvoreno priznao: Nadležna komisija znala za ratnu prošlost sudije koja sudi Dodiku

28.02.2024. | 22:50

Sve informacije o ratnoj prošlosti Sene Uzunović bile su poznate tada nadležnom tijelu, prije inicijalnih imenovanja, odnosno reimenovanja sudija i tužilaca, navodi se u odgovoru Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH na poslaničko pitanje Sanje Vulić.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH otvoreno je priznao da je ratna prošlost sudije Sene Uzunović, koja sudi u predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, bila je poznata tada nadležnom tijelu za izbor sudija Nezavisnoj pravosudnoj komisiji.

To se navodi u odgovoru na poslaničko pitanje šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić u vezi sa izborom Sene Uzunović za sudiju Suda BiH.

“U odnosu na imenovanje sudije Uzunović na poziciju nosioca pravosudne funkcije nakon izvršene reforme pravosuđa i uspostavljanja VSTS 2004. godine ističemo da je sve relevantne činjenice o tadašnjim sudijama i tužiocima, odnosno kandidatima, proveravala Nezavisna pravosudna komisija koja je formirana odlukom Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIK) i visokog predstavnika i uspostavljena je 2001. sa zadatkom da vodi i koordinira reforme pravosuđa, pa tako i u odnosu na Uzunovićevu, što znači da su sve informacije o ratnoj prošlosti bile poznate tada nadležnom tijelu, prije inicijalnih imenovanja, odnosno reimenovanja sudija i tužilaca, što je djelimično opisano i u odluci o imenovanju”, navodi se u odgovoru VSTS-a u koji je RTRS imao uvid.

Imajući u vidu da se VSTS u odgovoru poziva na ovu komisiju, koju su formirali PIK, koji je nepostojeće tijelo s obzirom na to da se nijednom rečenicom ne spominje niti je definisano Dejtonskim sporazumom, i tadašnjeg visokog predstavnika, jasno je potvrđeno da je Nezavisna pravosudna komisija, koja je prestala sa radom 2004. godine, imala zadataka da kompromitovani ratni kadar iz FBiH nagradi za sva nedjela koja su počinjena nad srpskim stanovništvom.

Iz odgovora je jasno da je ova komisija koja je Uzunovićevu prvi put i imenovala za sudiju Suda BiH nagradila za njenu ratnu prošlost i kao aktivnog člana SDA.

Uzunovićeva je za vreme građanskog rata u BiH obavljala dužnost pomoćnika komandanta za pravne poslove u 5. brdskoj brigadi takozvane Armije BiH, što je jasno vidljivo iz dokumenta iz juna 1993. godine, gdje se navodi njena funkcija prilikom uzimanja izjave od svjedoka.

U periodu ratnih sukoba bila je istražni sudija, te je karakteristično da je učestvovala i u vođenju procesa i protiv nekih lica koja su pravosnažno osuđena pred Haškim sudom za zločine nad Srbima, ali ona nije našla za shodno da te zločine tada procesuira, nego im je sudila za ubistvo jednog muslimana u Čelebiću.

Vulićeva je 12. februara uputila poslaničko pitanje VSTS BiH zatraživši informaciju kada, po kojim kriterijumima ili po čijem nalogu je Sena Uzunović izabrana za sudiju.