Dva značajna datuma: U Beogradu prijem povodom Dana Republike Srpske i prvog Ustava

28.02.2024. | 18:43

Tradicionalni prijem povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja njenog prvog Ustava počeo je večeras u Beogradu, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Prijemu u Domu vojske Srbije prisustvuju NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić.

Na prijemu, koji je počeo intoniranjem himi Srbije i Republike Srpske prisutni su i ministri za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, unutrašnjih poslova Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović,ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić kao i šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, koji je i domaćin prijema.

Svečanosti prisustvuju i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, predstavnika diplomatskog kora, istaknutih ličnosti iz svijeta kulture, nauke, umjetnosti, privrede i sporta Srbije i Srpske, akademici, generali, naučnici, predstavnici zavičajnih udruženja i druge zvanice.

Deseti, jubilarni prijem u Beogradu povodom obilježavanja dva značajna datuma – Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava, održava se u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Uz pozdravne riječi domaćina, zvaničnika Srpske i Srbije, blagoslov će dati patrijarh srpski, a priređen je i prigodan umjetnički program.

U umjetničkom dijelu programa učestvuju kvintet Vuka Stanića i vokalni umjetnici Minja Šukalo, sopran i Siniša Pajić, bariton.

Prijem će biti prilika za podsjećanje da su se januara i februara 1992. godine odvijali važni događaji – konstituisana je Republika Srpska 9. januara, a 28. februara usvojen i njen prvi Ustav.