Vječna mu slava! Dodik će se besjedom oprostiti od blaženopočivšeg patrijarha Irineja

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovaće sutra u Hramu Svetog Save na Vračaru Svetoj zaupokojenoj liturgiji Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineji.

Dodik će se besjedom oprostiti od blaženopočivšeg patrijarha Irineja, rečeno je Srni u kabinetu predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva.

Liturgiju, koja počinje u devet časova, služiće mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a sasluživaće više arhijereja i sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), kao i gosti iz drugih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Besjediće episkop bački Irinej, nakon čega će biti služeno opijelo. Nakon opijela, besjedama će se oprostiti i starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski patrijarh će potom biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save. Sveti arhijerejski Sinod obavijestio je ranije sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadelžni državni organi.

Iz tog razloga, obezbijeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i vjernike da umnože lične molitve za pokoj duše patrijarha. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je juče u Beogradu.Ostavite komentar: