Višković: Prihodi Republike Srpske znatno povećani

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su prihodi Srpske u prva četiri mjeseca ove godine znatno povećani i da se zato može finansirati povećanje plata.

“Novac za povećanje plata ne koristimo iz zaduženja ili sa Londonske berze, nego od povećanja prihoda. Prihode prikupljamo od privrednog sektora”, rekao je Višković večeras za ATV.

On je istakao da je u prva tri mjeseca ove godine rast bruto domaćeg proizvoda iznosio 2,1 odsto.

Premijer Srpske je naveo da je najniža plata u Srpskoj 276 evra, u Srbiji je 272 evra, u Federaciji BiH /FBiH/ 208 evra, u Crnoj Gori 250 evra, u Sjevernoj Makedoniji 247 evra.

“Važno je što smo omogućili i da studenti, koji redovno upisuju godine, imaju besplatno školovanje. U pojedinim kantonima u FBiH studenti najavljuju štrajk jer su im povećani troškovi studiranja”, kaže Višković i podsjeća da je Vlada najboljim studentima u Srpskoj obezbijedila radno mjesto u institucijama i javnim preduzećima.

Kada je riječ o nabavci vakcina protiv virusa korona, Višković je naveo da nije u potpunosti zadovoljan jer se izgubilo vrijeme zato što se vjerovalo “Kovaks” programu u kome je BiH, a za šta je Srpska uplatila novac za 400.000 doza vakcina.

“Za sada smo iz ovog programa dobili doze za 7.000 ljudi. Kada smo u Republici Srpskoj shvatili da smo prevareni, krenuli smo u sopstvenu nabavku i uspjeli da obezbijedimo 154.000 doza. Ovome treba dodati i donacije od 40.000 doza i od EU 3.500 i to je ukupno 213.000 doza”, kaže Višković i navodi da se očekuje intenzivna isporuka vakcina.

Prema njegovim riječima, počeće vakcinacija zaposlenih u medijima, obrazovanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno počinje treći dio imunizacije.

Premijer Srpske je naglasio da se iz Rusije za predstojeći vikend može očekivati još 25.000 vakcina i do 10. juna još 100.000 doza komponente jedan, te da će iz Kine biti nabavljeno još 160.000 doza.

Govoreći o izgradnji Hidroelektrane “Buk Bijela” i sistema hidroelektrana na Drini, Višković je ponovio da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Srpsku, ne zato što ga realizuje sa Srbijom, nego i zbog ekonomske dobiti.

“Instalisana snaga tri hidroelektrane jeste 211 megavata sa godišnjom proizvodnjom višom od 700 gigavat časova. To omogućava Republici Srpskoj i Srbiji znatno stabilniju energetsku poziciju. Ono što je zasmetalo drugoj strani jeste što projekat realizujemo sa Srbijom”, rekao je Višović i podsjetio da se Drina u dijelu izgradnje hidroelektrana nalazi u Srpskoj.

On je napomenuo da FBiH sprovodi koncesije na rijekama Bosna i Neretva koje Srpska ne osporava.

SVIM RADNICIMA BIĆE POVEĆANE PLATE

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će radnicima u javnom i realnom sektoru biti povećane plate za šta će biti izdvojeno 70 miliona KM i najavio da će već sutra Vlada Srpske razmatrati set zakona koji se odnose na ovu oblast.

“O povećanju plata sam informisao šefove poslaničkih klubova političkih partija koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Moja obaveza je da o ovome informišem ljude koji su dali podršku Vladi koju predovodim”, rekao je Višković večeras za ATV.

On je istakao da bi od juna trebalo da budu povećane plate u Republici Srpskoj.

“Radinicima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pravosuđu, osim sudija i tužilaca, u obrazovanju i kulturi plate će biti povećane pet odsto, a zdravstvenom sektoru šest do osam odsto. I dalje će ostati stimulacija od 20 odsto za radnike u kovid odjeljenjima”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, biće povećan neoporezivi dio ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM, a biće povećano i najniže lično primanje na 540 KM.

Višković kaže da je bilo velikih zloupotreba koje se odnose na rad od četiri časa jer su ljudi koji su radili više prijavljivani na navedenu normu.

“Sada ćemo izmijeniti zakonska rješenje gdje će biti navedeno da radnici mogu biti prijavljivani onoliko koliko poslodavac smatra da treba, ali će obaveze biti plaćane u skladu sa najnižom platom”, naglasio je Višković i ocijenio da će time radnici biti na dobitku jer će im biti uplaćeni pripadajući doprinosi.

On je napomenuo da je dobijena saglasnost Sindikata, Privredne komore i poslodavaca da se treba ići sa povećanjem plata.

Vlada Republike Srpske trebalo bi sutra da razmatra Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, te Zakon o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa.

 

 

Ostavite komentar: