Uskoro glasanje: Završena rasprava o kandidatima za Savjet ministara

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH završena je rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara, u kojoj su učestvovali uglavnom predstavnici opozicije, nakon čega je data polučasovna pauza poslije koje će ovaj dom glasati o predloženim kandidatima.

Šerif Špago iz SDA rekao je da Klub poslanika ove stranke neće glasati za predloženi sastav Savjeta ministara i istakao da će podržati sve što je u interesu BiH, a biti protiv onoga što degradira institucije BiH.

Branislav Borenović iz PDP-a ocijenio je da novi saziv Savjeta ministara “predstavlja puku podjelu fotelja”, te da ne treba imati nikakva očekivanja.

“Nema riječi o najavljenim velikim ekonomskim projektima, nema vizije, riječ akciza više se ne pominje, smanjenje PDV-a, niko ne govori šta će se raditi”, rekao je Borenović.

I poslanik SDA Midhat Čaušević protiv je predloženog Savjeta ministara, a posebno je kritikovao izbor bošnjačkih predstavnika.

Navodeći da neće spominjati imena, on je istakao da je jedan od njih imao problema sa zakonom i da je bio uslovno osuđen na kaznu zatvora zbog tuče u ugostiteljskom lokalu u vrijeme kada je bio federalni ministar za boračka pitanja /Zukan Helez/.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić stava je da su Hrvati i Bošnjaci izabrali svoje najbolje kadrove za Savjet ministara, ali da vjeruje da su Srbi iz Republike Srpske mogli izabrati bolje.

On je ponovio svoje ranije izrečene zamjerke na prijedlog Nenada Nešića za mjesto ministra bezbjednosti, ističući da to nije prijedlog SNSD-a, već da je to prijedlog šire koalicije i DNS-a.

“Da se glasa pojedinačno za svakog ministra, ne bih glasao za Nešića. S obzirom na to da se glasa u paketu, moraću da podržim jer želim da podržim druge za koje smatram da imaju kapacitet za svoje funkcije”, rekao je Vujičić i pozvao novi Savjet ministara da čini kompromise, kao što i on lično danas radi.

Poslanik DF-a Zlatan Begić izjavio je da će Klub poslanika ove stranke glasati protiv ovog saziva Savjeta ministara, tvrdeći da je bilo proceduralnih propusta u smislu provjere u vezi sa pristupom tajnim podacima.

Navodeći da je ponukan Vujičićevom diskusijom, poslanik SDS-a Mladen Bosić predložio je da se o kandidatima za novi sastav Savjeta ministara glasa pojedinačno, a ne u paketu, i zatražio od predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da se Predstavnički dom izjasni o njegovom prijedlogu.

Ostavite komentar: