Udruženje gardista reagovalo: Najoštrija osuda veličanja ustaške ideologije u Derventi

Udruženje gardista 1. gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske najoštrije je osudilo veličanje ustaško-fašističke ideologije, agresije i ratnog zločina u Derventi koje je počinila vojska Hrvatske u svojoj agresiji na ovaj dio Srpske, te veličanje brigada HVO-a čiji su pripadnici počnili jezive zločine nad srpskim stanovništvom u Posavini.

“Pitamo se da li je moguće da se ovo desi bilo gdje osim kod nas”, saopšteno je iz Udruženja gardista.

Iz ovog udruženja su podsjetili da su institucije Hrvatske zabranile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac, najveće stratište srpskog naroda, položi cvijeće i oda počast žrtvama fašističkog terora iz drugog svjetskog rata.

“Podsjećamo da je fašistička ideologija koju je kroz dva protekla rata usvojila i njegovala Hrvatska država nanijela ogromno zlo srpskom narodu na prostoru NDH, a u proteklom ratu na prostoru Hrvatske i BiH i od koje je stradalo mnogo nedužnih ljudi”, istakli su iz Udruženja gardista.

Iz ovog udruženja su pozvali na odgovornost sve koji su omogućili jučerašnje aktivnosti u Derventi, gdje je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Ostavite komentar: