Učenici će nositi maske i na časovima: Šestoro djece školskog uzrasta zaraženo u posljednja 24 časa

U protekla 24 časa, korona virus je u Srpskoj potvrđen kod još šestoro djece školskog uzrasta, od čega po troje u starosnim grupama od šest do 14 i do 15 do 19 godina.

UInstitutu za javno zdravstvo RS podsjećaju da su izdali novu preporuku za upotrebu maski u školama, odnosno, da bi sva djeca trebalo da ih nose i na časovima.

“Ova preporuka je nastala na osnovu sagledavanja svih faktora koje smo procjenjivali skoro mjesec dana, poput trenutne epidemiološke situacije. Tu je i činjenica da imamo povećan broj pozitivnih slučajeva u školskoj dobi, te realitvno visoku transmisiju virusa u zajednici. Uvažili smo i međunarodne preporuke, mišljenje roditelja, te činjenicu da idemo u sezonu respiratornih infekcija”, kaže epidemiolog u IJZ RS Jelen Đaković Dević.

Prema njenim riječima, na osnovu svega ovoga, naglasak je stavljen na nošenje maske i tokom časova.

“Maske štite i učenike i nastavnike. Njihovim nošenjem u učionicama značajno ćemo uticati na smanjenje broja izolacija, odnosno, karantina u koje se djeca upućuju. Očekujemo da će ova preporuka donijeti pozitivne efekte istovremeno na nekoliko polja”, kaže Devićeva, prenosi Srpskainfo.

Iz IJZ RS saopštili su da će na kraju septembra sumirati cjelokupnu situaciju u osnovnim i srednjim školama, na osnovu čega će, eventuelno, korigovati određene mjere ili uvesti nove.

Ostavite komentar: