Trgovina ljudima u BiH: Tužioci agilniji, dug put do ozbiljnog rezultata

U BiH je prošle godine evidentirano ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih polovinu čine maloljetna lica, navodi se u izvještaju o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH koji je pripremilo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

U izvještaju se navodi da ohrabruje to što su tužilaštva pojačala aktivnosti na procesuiranju počinilaca ovih krivičnih djela.

Na osnovu podataka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima tužilaštva su donijela 38 naredbi o sprovođenju istraga protiv 43 lica i podigla 25 optužnica protiv 27 osoba.

Od ukupno 70 žrtava trgovine ljudima, bilo je sedam stranih državljana. Riječ je o po dvije punoljetne žrtve iz Sirije, po jednoj punoljetnoj i jednoj maloljetnoj iz Irana, dvije maloljetne iz Srbije i maloljetnoj žrtvi iz Avganistana, prenosi Glas Srpske.

Sudovi su prošle godine izrekli 30 osuđujućih presuda protiv 30 lica i četiri oslobađajuće presude protiv četiri lica, a donesena su i četiri rješenja o izricanju odgojnih mjera protiv maloljetnika, kao i jedna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i član Zajedničke parlamentarne komisije za ljudska prava Dušanka Majkić kaže da će o pitanju trgovine ljudima biti riječi na narednoj sjednici Komisije za ljudska prava, te navodi da je o tome razgovarano na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

“Na toj sjednici je akcenat stavljen na pitanje migranata, za koje politički predstavnici Bošnjaka pokazuju poseban senzibilitet i govore o njima u kontekstu da su žrtve trgovine ljudima. Što se tiče podataka iz izvještaja, ohrabruje da su tužilaštva postala agilnija, ali ako do sada nije bilo gotovo nikakvih rezultata o tom pitanju, onda se svako poboljšanje rezultata čini kao uspjeh”, ističe Majkićeva.

Ostavite komentar: