Tajani poručio iz Sarajeva: BiH nikada nije bila u boljoj situaciji na evropskom putu

04.03.2024. | 13:22
Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je danas u Sarajevu da je situacija za BiH, kada je riječ o njenom evropskom putu, nikada nije bila bolja u istoriji.

“Vaš angažman će popločati put za otvaranje pregovora za punopravno članstvo u EU i njihovo okončanje”, rekao je Tajani na konfereniciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem i šefom austrijske diplomatije Aleksanderom Šalenbergom.

Tajani je istakao da je zapadni Balkan za Italiju prioritet i da zato sa Austrijom organizuju grupu “Prijatelji Balkana”, koja se sastaje svakih tri-četiri mjeseca.

“Okrenuti smo prema snažnoj strateškoj saradnji, prema stabilnosti u regionu za borbu protiv terorizma, protiv trgovine ljudima, protiv trgovine narkoticima i ilegalnim migracijama. Saradnja u ovom sektoru i generalno usvajanje zakona protiv pranja novca su važna postignuća i vi radite marljivo skupa s nama, da bismo postigli zajedno ovaj cilj”, rekao je Tajani.

On kaže da je situacija na evropskom putu BiH danas bolja nego ikada kada je riječ o ovim pitanjima.

“Mislim da i na ekonomskom planu marljivo radimo. Danas imamo biznis forum između Italije i BiH i želimo da ojačamo ovu saradnju, da povećamo broj italijanskih kompanija koje ovdje rade, to je dobro za nas i za naše prijatelje iz BiH jer ćemo povećati broj radnih mjesta”, dodao je Tajani.

On je zadovoljan i što Italija učestvuje u misiji Eufora u BiH.

“To je jedna strategija da imamo snažniju saradnju BiH i Italije”, istakao je Tajani i naveo da je upravljanje migracijama zajednički izazov za sve zemlje Balkana i Evrope.

Prema njegovim riječima, Italija marljivo radi na ekonomskom planu i želi da se ta saradnja poveća, te da se poveća i broj kompanija iz Italije koje posluju u BiH.

“Mi smo prijatelji BiH i učinićemo sve da podržimo vaše članstvo u EU, možete računati na nas”, poručio je Tajani.