Berbok jasno poručila: BiH na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja EU

04.03.2024. | 09:58

Ministar spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok izjavila je da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi dio Evrope i da se BiH nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja u EU, saopšteno je iz njemačke Ambasade u BiH.

“Prošle godine je Evropski savjet odlučio da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriterijumi za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama”, rekla je Berbokova uoči posjete Crnoj Gori i BiH.

Prema njenim riječima, usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak.

S obzirom na oktobarske lokalne izbore, Berbokova je navela da je ključno da se sada završi reforma Izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa, te dodala da su slobodni i pošteni izbori temelj demokratskog društva.

“Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti”, dodala je Berbokova.

Ona je navela da je snažna podrška šest država u regionu na njihovom putu ka EU “geopolitička neophodnost u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma”.

Berbokova je dodala da “ne mogu dozvoliti da bilo gdje u Evropi imaju sive zone”, te da “zajednički moraju učiniti sve da zatvore sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije”.

“To podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU, mi pri tome imamo zajednički domaći zadatak da se postavimo na pravi put za budućnost dok stavljamo više stolica za evropski sto”, rekla je Berbokova.

Prema njenim riječima, samo zajedno će uspjeti da se u Evropi izlije čvrst temelj za mir, slobodu i bezbjednost.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Berbokova je navela da je Podgorica već godinama saveznik u NATO-u, a da je u procesu pristupanja EU postavila ambicioznu agendu koju sada ponovo odlučno slijedi.

Ona je napomenula da će u Podgorici biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako joj se u tome može pružiti podrška.